SEX+SPIRIT

Straatstudie: “er werd nooit iets over seksualiteit gezegd”

(JAMES PENNIE)

Gendernormen in de samenleving zijn voor veel mensen in het dagelijks leven onzichtbaar. Door de subtiele aanwezigheid van deze normen zijn mensen zich vaak niet bewust dat deze een grote rol spelen in de betekenis die zij aan alledaagse dingen geven. Studenten van de BA opleiding Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht hebben in samenwerking met Vileine de invloed van gendernormen in het dagelijks leven in Nederland aan het licht proberen te brengen. Dit hebben ze gedaan door korte interviews te houden met mensen in de openbare ruimte, aan de hand van verschillende thema’s. Vandaag in het thema ‘Seksualiteit’ een interview door Esther Berghuis.

“In mijn tijd werd er niet over seks gesproken”

uu3

Heeft u weleens seksuele voorlichting gehad?
Vaag. In mijn tijd was het niet echt heel erg normaal dat daar uitgebreid over gesproken werd. Je kreeg het standaard praatje op school en het minimale thuis. Ik heb mijn eigen seksualiteit gevonden door ouder te worden, uit te gaan, vriendjes te hebben, en er met vriendinnen over te praten. Met mijn ouders heb ik het er zo goed als niet over gehad. Ik vind het wel heel jammer, dat het zo gegaan is, maar in die tijd was het ook niet echt anders. Er is tegenwoordig absoluut meer vrijheid, er wordt veel makkelijker over gepraat. Ik heb zelf een partner en met hem heb ik het er wel over. Over seksualiteit in het algemeen, en hoe het nu makkelijker is dan vroeger, maar ook over homofilie, lesbiennes, de genders. Met hem is het in ieder geval veel makkelijker om het daarover te hebben dan het was met mijn ouders.

Wanneer is seks voor u geslaagd?
Ja, met orgasmes! Dan is het echt geslaagd.

Hoe denkt u dat uw ouders naar u zouden kijken nu u zich zo heeft ontwikkeld als persoon en op seksueel gebied?
Het heeft lang geduurd voordat ik ging trouwen, en mijn leven tijdens mijn eerste jeugd, oftewel mijn seksuele contactenleven, daar waren ze absoluut niet blij mee. Maar daar werd ook nooit iets over gezegd, hè. Ik denk dat ze het gedeeltelijk wel wisten, dat wat ze af en toe eens meekregen, maar heel veel ook niet. Ik heb wel veel gerebelleerd en veel woordenwisselingen gehad met met name mijn moeder. Zij noemde het: “de jeugd doet maar van alles,” dat was toen heel erg. Ik heb afgeleerd om het met mijn ouders erover te hebben, want we waren het toch nooit eens. Ik denk ook dat ze heel veel niet geweten hebben. Maar als ze het geweten hadden, hadden ze de oogkleppen vast weer opgezet, want ‘wat je niet ziet is er niet.’ En dat vond ik zelf ook rustiger hoor, want om er nou iedere keer ruzie over te hebben, daar had ik niet zo’n zin in.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top