TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: Meryl Streep fileert Trump bij de Golden Globes

Op de Golden Globes-uitreiking van zondag 8 januari waren er feministische en minder feministische momenten. Aan de ene kant gaf Meryl Streep een gepassioneerde speech tegen Donald Trump, aan de andere kant won Paul Verhoeven een Globe met zijn verkrachtersfantasie-turned-film Elle.

Zondagnacht werden de Golden Globes uitgereikt. Meryl Streep ontving de Cecil B. De Mille Award voor haar hele oeuvre. Haar toespraak ging viraal. Als ze begint te praten, hoor je een schorre stem, waardoor ze hevig geëmotioneerd lijkt. Met haar eerste woorden verontschuldigt ze zich echter, omdat ze afgelopen weekend haar stem is kwijtgeraakt. Ze vertelt vervolgens dat haar hart is gebroken door de man wiens naam niet werd uitgesproken: “Disrespect invites disrespect, violence incites violence.” Tussen de regels door is haar protest het krachtigst aanwezig; telkens zie je een andere geëmotioneerde vrouw of starende man, terwijl Meryl met haperende stem doorpraat. Hoewel indrukwekkend, roept de speech verder niets op. Het is een vertrouwd beeld en comfortabel verhaal.

Vertrouwd protest

Het is overigens de moeite waard om ook de aankondiging te kijken. Viola Davis bewierookt hier Meryl Streep met de woorden: “You make me proud that what I have in me, my body, my face, my age, is enough.” Hier zie je ze beiden:

Dezelfde jury heeft de Globe voor de beste buitenlandse film echter aan Elle van Paul Verhoeven toegekend – een film over de gewelddadige verkrachting van een vrouw. Ik heb de film niet gezien, maar hoop net als Jill Soloway  dat er nooit meer een film met een verkrachtingsscène wordt gemaakt. Laat het verhalen over verkrachtingen over aan een vrouw en niet aan een man die machofantasieën als uitgangspunt heeft voor zijn films. In de New Yorker werd de film op zijn merites beoordeeld.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Kanttekeningen: persvrijheid of haatzaaien? – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top