TODAY+TOMORROW

Nieuwflash: Nederlands alternatief tegen Trumps anti-abortusbeleid

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Deze keer: Minister Ploumen heeft een alternatief tegen het anti-abortusbeleid van Donald Trump.

De kersverse Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd een Global Gag Rule in te stellen: hij verbiedt financiering voor projecten die vrouwen in ontwikkelingslanden helpen met gezinsplanning. Het recht op een veilige abortus is daarmee verleden tijd. Gelukkig komt Nederland nu met een tegeninitiatief: een internationaal fonds dat de getroffen groep vrouwen zal voorzien van informatie, voorbehoedsmiddelen en de mogelijkheid tot abortus.

Miljoenen ongewenste zwangerschappen en onveilige abortussen

Het initiatief voor een internationaal hulpfonds komt van Minister Lilianne Ploumen (Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Zij zegt zeer teleurgesteld te zijn over het besluit van Trump, aangezien zijn Gag Rule naar verwacht miljoenen ongewenste zwangerschappen, onveilige abortussen en onnodig overleden moeders tot gevolg zal hebben: “Dit heeft verstrekkende gevolgen. Allereerst voor al die vrouwen die zelf een keuze moeten kunnen maken of zij een kind willen krijgen, maar zeker ook voor hun mannen en kinderen en de maatschappij als geheel. Het verbieden van abortus leidt niet tot minder abortussen. Het leidt tot meer onverantwoorde praktijken in achterafkamertjes en tot meer moedersterfte.”

Internationaal abortusfonds biedt hulp

Om dit te voorkomen, stelt zij een internationaal abortusfonds voor, dat de vrouwen die dreigen de dupe te worden van Trumps maatregel, zal steunen. Ploumen: “We moeten deze financiële klap zoveel mogelijk compenseren, met een breed gedragen fonds, waar overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan kunnen doneren. Zodat vrouwen zelf de baas kunnen blijven over hun eigen lichaam.”

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Minifesto: lieve Edith, get your girls in formation – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top