TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: juriste in Den Haag slachtoffer van politiegeweld

Foto: Jonathan Bachman

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Deze keer: Amerikaanse juriste Chaka Laguerre beschuldigt de Den Haagse politie van racistisch geweld.

Op woensdag 25 januari postte de Amerikaanse juriste Chaka Laguerre, die aan het Internationale Gerechtshof in Den Haag werkt, dat zij het slachtoffer is geworden van politiegeweld en raciale profilering.

Chaka Laguerre werd aangehouden omdat zij met haar fiets door rood licht liep en vervolgens geen identificatie aan de politie kon overleggen. Ze beschuldigt de dienstdoende agenten echter van excessief geweld, dat volgens haar te maken had met haar huidskleur. In een emotionele Facebookpost schreef zij:

“Mijn armen werden in meerdere richtingen achter mijn rug gebonden. Ik werd tegen de auto gesmeten, op mijn benen geslagen, in mijn rug geduwd en er werd op me gestaan. Ik werd in de handboeien geslagen en de auto in gesleurd. Ik huilde en smeekte hen [de politie, red.] om me niet te arresteren. Ik probeerde uit te leggen dat ik een expat ben die aan het Gerechtshof werkt, […] dat ik niets verkeerd had gedaan en dat ze de veiligheidsmensen van het Hof moesten raadplegen. Toch bleven ze me allebei aanvallen.”

Alleen een boete

Volgens Laguerre kwamen Nederlandse collega’s met een witte huidskleur in eerdere incidenten van verkeersovertredingen met alleen een boete weg. Haar gewelddadige arrestatie wijt ze dan ook aan racisme.

De politie heeft echter een geheel andere versie van het incident: volgens hen verzette Laguerre zich hevig tegen haar arrestatie, waardoor extra veiligheidsmaatregelen nodig waren. Dat zou op camerabeelden te zien zijn. Vileine heeft deze camerabeelden niet gezien.

Klacht vanwege ‘onterecht racistische beschuldiging’

Het politiecorps kondigde vandaag aan zelf een klacht tegen Laguerre in te dienen bij het Internationaal Gerechtshof, wegens de aantijging van ‘racistisch geweld’, die volgens hen ‘volledig ongegrond’ is.

Update 27 januari: Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag heeft inmiddels excuses aangeboden voor een beschuldiging van racistisch politiegeweld. Uit camerabeelden die aan een selecte groep journalisten getoond zijn, zou blijken dat de agenten in kwestie niet agressief gehandeld zouden hebben.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top