SEX+SPIRIT

Straatstudie: “ik heb nooit behoefte gehad aan een one night stand”

(MATE MORO)

Gendernormen in de samenleving zijn voor veel mensen in het dagelijks leven onzichtbaar. Studenten van de opleiding Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht hielden in samenwerking met Vileine straatinterviews over de invloed van gendernormen op het dagelijks leven. Vandaag in het thema ‘Seksualiteit’ een interview door Esther Berghuis.

“Vrouwen die one night stands hebben?  Dat moet gewoon kunnen, vind ik”

uu 5

Heb je weleens seksueel onderwijs gehad?
Ja, op de middelbare school. Letterlijk één dag, we kregen dat standaardpraatje van de bloemetjes en de bijtjes..

Heb je op andere plekken nog dingen van seksualiteit gezien, gehoord, meegekregen?
Mijn ouders, vooral mijn moeder. Die is daar heel open in. Dat vind ik heel relaxt, ik heb ook wel gezien hoe dat in andere gezinnen kan gaan en dan vind ik het toch heel fijn dat ik over alles heel eerlijk kan zijn thuis. Toen ik 17 was, had ik mijn eerste vriendje. Ik heb toen nooit over de pil hoeven beginnen. Mijn moeder kwam er zelf mee. Ze zei: “Vind je het zelf fijn om aan de pil te gaan of niet?” En toen heeft zij de huisarts voor me gebeld. Dat was gewoon heel chill. We hadden zelfs gesprekken over seksuele geaardheid. Dat ze zich afvroeg of ik misschien ook op vrouwen viel. Dat heb ik toen ook gewoon kunnen zeggen, in de zin van: “Ik weet het niet zo goed, ik zie het wel.” Zo wilde ze me laten weten dat het oké was als het zo zou zijn.

En heb je het er met je vriend over, over seks?
Ja. Over dingen die ik bijvoorbeeld absoluut niet wil, of dingen die ik juist wil. En andersom net zo.

Hoe zit het met je eigen seksualiteit? Hoe geef je daar een vorm aan?
Ik ben eigenlijk gewoon een gevoelsmens. Als iets goed voelt, dan zou ik niet weten waarom ik het niet zou doen. Ja, natuurlijk kun je dan ook heel erg op je gezicht vallen. Maar ja, van je fouten kun je ook weer leren. Al moet ik eerlijk zeggen dat ik nooit een one night stand heb gehad, maar ik heb er gewoon nooit behoefte aan gehad.

Denk je dat er een verschil is tussen mannen en vrouwen qua seksuele activiteit?
Ik denk dat het tegenwoordig wel meevalt. Ik hoor dezelfde rare verhalen van vriendinnen als van jongens. Misschien dat mensen er wat anders tegenaan kijken als vrouwen one night stands hebben. Persoonlijk vind ik dat heel raar. Dat moet gewoon kunnen, vind ik. Stom dat er bij vrouwen gelijk zo’n labeltje aan geplakt wordt van “Oh, die is heel makkelijk.” Terwijl ik denk: “Zij heeft ook gewoon behoeftes, daar doet ze wat mee.”

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top