TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: jonge vrouwen werken vaker parttime dan mannen

Artist: Shigeo Fukuda

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Deze keer: volgens cijfers van het SCP is parttime werken niet iets dat alleen je moeder doet – ook millennial-vrouwen werken minder vaak fulltime dan mannen.

Vrouwen werken in Nederland veel vaker parttime dan mannen. Het debat raast al jarenlang voort: hoe (niet-) geëmancipeerd is dat?  Meestal is het vraagstuk dat daarbij aangekaart wordt, het eeuwige dilemma over hoe je als vrouw carrière maken en kinderen combineert. Nu blijkt echter uit cijfers die het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) gisteren publiceerde, dat ook vrouwelijke twintigers die net tot de arbeidsmarkt toetreden, al vaker parttime werken dan hun mannelijke collega’s.

Uit het rapport van het SCP, Eerste Treden op de Arbeidsmarkt, blijkt dat het verschil bij hoogopgeleiden het kleinst is: 70% van de net afgestudeerde vrouwen werkt daarvan fulltime, tegenover ruim 90% van de mannen. Bij mbo-schoolverlaters gaat het echter om slechts 25% van de vrouwen, terwijl 75% van hun mannelijke tegenhangers wel fulltime werkt.

De volgende grafiek laat verdere cijfers zien:

scp

Bron: SCP

Carrière vs. baantje

Het SCP publiceerde in haar rapport alleen cijfers, geen verklaringen. Toch lijkt deze trend aan te tonen dat het verschil tussen mannen-met-een-carrière en vrouwen-met-een-baantje-erbij niet begint zodra er kinderen komen, maar dat het zich al eerder manifesteert.

Daar zijn verschillende oorzaken voor te bedenken. Het NRC opperde dat de oorzaak wellicht gezocht kon worden in het feit dat er in traditionele ‘vrouwensectoren,’ zoals de gezondheidszorg, vaak geen voltijdbanen te vinden zijn. Werkgeversinstantie UWV bevestigde dat de grootste vraag naar werknemers tegenwoordig zit in de exacte en technische hoek – denk aan bouw en ICT. Geen ‘typische vrouwenberoepen,’ dus. Dat betekent niet veel goeds voor het toekomstperspectief van jongen vrouwen op de arbeidsmarkt.

Onvrijwillige keuze

Het lijkt makkelijk om de keuze van jonge vrouwen om parttime te werken, weg te zetten als een luxeprobleem. Nederland is nou eenmaal welvarend en de arbeidsmarkt is er flexibel, waarom zou je er niet voor kiezen om wat minder te werken en meer vrije tijd en minder stress te hebben als je dat kan? Toch blijkt uit de SCP-studie dat het voor de meeste vrouwelijke millennials een onvrijwillige keuze is: “Mogelijk werken jonge vrouwen vaker onvrijwillig in deeltijd,” meldt het rapport. Dat zou ook een verklaring kunnen zijn voor het feit dat jonge vrouwen minder tevreden zijn over hun baan dan jonge mannen – een ontevredenheid die groter blijkt naarmate ze minder uren werken en minder verdienen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top