TODAY+TOMORROW

Minifesto: boze witte mensen boycotten Dear White People

Bert Jan Pot

In Minifesto geven Vileine vrouwen hun mening over prangende feministische kwesties – en dagen jou uit om ook je opinie te delen. Stuur je RE: naar info@vileine.com!

Lieve witte mensen,

Wat worden jullie de laatste tijd vaak aangesproken als homogene groep! Zo ook met de aankondiging van de nieuwe Netflix-serie van afgelopen week: Dear White People. Een Netflix Original-serie, die naar verwachting zal uitkomen in april 2017. Deze serie is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2014, over een aantal Afro-Amerikaanse studenten en hun ervaringen met escalerende raciale spanningen.

De trailer van Dear White People, die welgeteld 0:34 seconden duurt, heeft in een paar dagen tijd al voor veel ophef gezorgd. Mensen zeggen hun Netflix-abonnementen symbolisch op via Twitter. Dat gaat gepaard met hashtags zoals #NoNetflix en #boycottNetflix. Naast Twitter zijn de reacties op YouTube ook niet mild. Witte genocide zou gepromoot worden, zeggen alt-right aanhangers. Ook zouden alle witte mensen weggezet worden als racist, volgens zelfbenoemde progressieve liberalen:

Lieve boze witte mensen, is een trailer van een halve minuut het waard om een Netflix-abonnement op te zeggen? Er wordt niet opgeroepen tot ‘white genocide’. Er worden alleen wat beelden getoond van boze Afro-Amerikaanse studenten die een feest proberen af te breken. Ook worden niet alle witte mensen weggezet als racisten. In plaats daarvan wordt gesteld dat bepaalde halloweenkostuums, zoals blackface, als racistisch worden ervaren.

Lieve boze witte mensen in Nederland, ook op jullie komt veel af de afgelopen tijd. Ineens zijn jullie een groep, terwijl jullie hier tot kortgeleden waarschijnlijk nog niet eens van op de hoogte waren. Een groep die beladen discussies kan voeren over de al dan niet zwarte kleur van een Pietje. Een groep die de witte kleur onder die laag schmink als onzichtbaar beschouwt.

Wit is alleen niet langer onzichtbaar of neutraal – wit is ook een kleur, zo liet Sunny Bergman al zien in haar documentaire Wit Is Ook Een Kleur. Met deze docu probeert ze haar mede-witte Nederlanders iets duidelijk te maken: namelijk dat de kleur van hun huid onbewuste vooroordelen met zich meebrengt. Ook laat zij zien dat hierdoor – onbedoeld – bepaalde systemen van uitsluiting in stand worden gehouden.

Het aanspreken van witte mensen op hun kleur en alle gevolgen die die kleur met zich meebrengt, is ongemakkelijk, maar wel nodig. Tip: probeer, in plaats van boos te worden, het ongemak eens te ervaren. Probeer je eens te verplaatsen in de ander! Wie weet brengt het je wat begrip en empathie. Op zijn minst levert het je nog de mogelijkheid op om scharrels te blijven uitnodigen voor een rondje Netflix & chill. En op zijn best levert het je inzicht in de levenservaringen van anderen op.

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: The Female Gaze: strijden voor gelijkheid in Dear White People – Vileine.com

  2. Pingback: The Female Gaze: strijden voor gelijkheid in Dear White People – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top