TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: te sexy voor feminisme? Emma Watson vindt van wel

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Deze keer: Emma Watson gaat topless nadat ze Beyoncé beschuldigt van ‘sexy feminism’.

De video met Emma Watson, waarin ze reageert op de controversie rondom een fotoshoot die ze voor Vanity Fair deed, ging viral. “I don’t know what my tits have got to do with feminism! Feminism is about choice!” reageert ze.

Hoewel Watsons commentaar veel gereblogd, geliket en gedeeld werd, kon ze ook op de nodige kritiek rekenen. Dat feministen kunnen dragen – of juist uit kunnen trekken – wat ze willen, staat buiten kijf. De keuzevrijheid ligt immers bij de vrouw zelf, en bij de vrouw in kwestie alleen. Maar tegenstanders vinden Watsons opmerking op z’n minst vreemd te noemen in het kader van een eerder citaat uit 2014, over het nieuwe album van Beyoncé:

“As I was watching [the videos] I felt very conflicted, I felt her message felt very conflicted in the sense that on the one hand she is putting herself in a category of a feminist, but then the camera, it felt very male, such a male voyeuristic experience of her.” (bron: Wonderland magazine)

Wat Watson hier eigenlijk zegt is dat Beyoncé haar krediet als feminist verspeeld heeft door haar lichaam nadrukkelijk in te zetten in muziekvideo’s. Dit citaat is maar een klein voorbeeld van een veelgehoord, traditioneel argument tegen celebrity-feminisme: vechten voor vrouwenrechten én sexy poseren gaan niet samen. Tegelijkertijd is dit ook een achterhaald argument, want juist het feminisme van de nieuwe golf heeft met alles met keuzevrijheid te maken, en niet met beperkingen.

Vrouwenrechten en sexy poseren gaan niet samen

Maar Watsons commentaar op Beyoncé wordt vooral problematisch gevonden in het licht van wit feminisme of meer specifiek: het buitensluiten van zwarte vrouwen binnen het wit feminisme. Van oudsher is er minder aandacht voor problemen van zwarte vrouwen binnen het feminisme dan voor die van witte vrouwen. Niet voor niets schreef bell hooks in 1981 (!) al een essay getiteld Ain’t I A Woman? Hierin bevraagt hooks de inclusiviteit van bijvoorbeeld de suffragette-beweging. De geschiedenis van de Westerse vrouwenbewegingen wordt namelijk gekenmerkt door witte vrouwen.

Naast seksisme kregen de zwarte vrouwen van de suffrage-beweging bijvoorbeeld nog eens met het racisme van witte vrouwen te maken. Je kunt je dus afvragen of zwarte vrouwen eigenlijk wel een stem hebben in het feminisme, en of het niet vooral witte vrouwen zijn die de toon aangeven. Die vraag kunnen – en moeten – we ons anno 2017 opnieuw stellen.

Behalve dat Watson Beyoncé’s input in het feminisme dus marginaliseert, raakt deze discussie aan een tweede groot probleem. Lichamen van zwarte vrouwen worden namelijk vaak geobjectiveerd, veel vaker dan bij witte vrouwen het geval is. Zwarte vrouwen worden al snel sensueel en sexy gevonden als zij hun lichaam inzetten tijdens bijvoorbeeld een fotoshoot of in een muziekvideo. Met datzelfde argument zijn Rihanna en Nicki Minaj in het verleden al vaker aangevallen in de media. Dit fenomeen werd overigens al in 2008 beschreven in de publicatie Black Bodies, White Gazes. De conclusie van dat boek? Voor zwarte vrouwen gelden andere normen van wat acceptabel is dan voor witte vrouwen.

Hoe nu verder? Stap één is in ieder geval door te erkennen dat feminisme meerstemmig is. Als we echt intersectioneel te werk willen gaan, moeten we erkennen dat de feministische agenda niet alleen bepaald wordt door witte vrouwen.

Update 7 maart: Watson heeft inmiddels het hele interview met Wonderland magazine geplaatst via Twitter. Hierin is – volgens Watson zelf – in terug te lezen dat het bovenstaande citaat uit de context is gehaald.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: The Female Gaze: is Belle en het Beest wel zo feministisch? – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top