SEX+SPIRIT

Nieuwsflash: vaginisme belicht in My Fucking Problem

BNN

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Deze keer: het internet slaat weer eens flink de plank mis in de reacties op de documentaire over vaginisme My Fucking Problem, vanavond te zien op BNN.

Stel dat neuken pijn doet. Zoveel pijn dat je zelfs geen wattenstaafje in je vagina kunt verdragen… Dan moet je, als je het internet wil geloven, daar vooral niet over praten en je even goed laten nemen door een neger.

Vorige woensdagavond was Anne van Campenhout te gast bij RTL Late night om te praten over haar documentaire, My Fucking Problem. De lobby van het NH Schiller-hotel puilde uit met ‘klapvee’ dat geduldig zat te wachten tot de uitzending zou beginnen. Humberto Tan was al gespot en ook Waylon zou vanavond te gast zijn. Spannend! Verder was er ook nog dat meisje die kwam vertellen over vaginisme. “Dat is toch iets met dat je geen vlees eet?” Bijna goed.

Vaginisme houdt in dat een vrouw niet in staat is om geslachtsgemeenschap te hebben, doordat de bekkenbodemspieren die rond de vagina liggen, onbewust te sterk worden aangespannen. Daardoor wordt de opening heel nauw en is het inbrengen van de penis pijnlijk of zelfs onmogelijk. Anne van Campenhout heeft hier zelf last van, en heeft er een film over gemaakt. “Oh,” zei een man in de lobby,” ze is frigide. Dat zit allemaal tussen d’r oren.”

Frigide: bijv. naamwoord
1) Geslachtskoel 2) Gevoelloos 3) IJzig 4) Koel 5) Koud 6) Onaandoenlijk 7) Seksueel ongevoelig 8) Stijf

Nee, dat is ze dus niet. ‘Frigide’ is een verouderd begrip uit de seksuologie, dat vroeger werd gebruikt als vrouwen op seksueel gebied niet reageerden zoals men van hen verwachtte. De opmerking van de man in de lobby – hoewel goed bedoeld – is dan ook tekenend voor het taboe en de heersende opinie rond dit onderwerp. Want als je niet neukbaar bent, dan ben je kapot als vrouw. Een boodschap die meisjes al van jongs af aan voorgeschoteld krijgen.

MFPalleeninbed

Eén op de tien jonge vrouwen lijdt aan vaginisme. Waarom is er dan toch zo weinig over bekend? Het antwoord is voor de hand liggend: we durven er niet over te praten. Welke vrouw wil nou afgeschilderd worden als gevoelloos, koud en stijf, gewoon omdat je geen piemels kunt verdragen? En welke vrouw durft openlijk toe te geven dat ze graag gepenetreerd wil kunnen worden?

Dit wordt pijnlijk duidelijk als je de comment section op YouTube van de uitzending leest:

“Hoe ze dit ook zegt zonder schaamte “soms heb je zoveel zin” shit hey”

“Zit gewoon tussen de oren, niet zo aanstellen en haar al helemaal niet zoveel aandacht geven!”

“zit gewoon in der hoofd… van bijna geen pijn in het begin tot een wattestaafje lukt nieteens… zi is gewoon te hard gebeukt door een zwarte😂😂”

“aandachtsHOER”

De negatieve comments kun je grofweg indelen in drie categorieën.

1. Je moet je niet aanstellen

 

Dit doet me denken aan toen ik zelf een jong meisje was. Hoewel ik rond de tijd dat ik seksueel actief werd nog niet was blootgesteld aan reaguursels en andere vrouwonvriendelijke krochten van het internet, had ik onbewust toch opgepikt wat mijn rol tussen de lakens moest zijn: dienstbaar!

Schermafbeelding 2017-03-05 om 14.16.01

 

Mijn ontmaagding was pijnlijk. Tot op de dag van vandaag word ik verdrietig van het idee dat ik dat niet durfde te laten merken. Natuurlijk weet je dat een eerste keer pijn kan doen. Daar lees je over in de Break Out. Maar dit mocht mijn vriendje toen niet zien. Ik beet op mijn tanden, want ik wilde het niet verpesten voor hem. Soms betrap ik me er nog steeds op dat ik zo denk. “Als hij maar klaarkomt, dan houd ik me groot.”

Schermafbeelding 2017-03-05 om 14.22.11

Dit zijn slechts incidenten, maar vrouwen met vaginisme hebben altijd pijn. Hoeveel van hen durven niks te zeggen? Gewoon omdat ze niet willen zeuren? Of hun partner teleurstellen? Een journalist durfde zelfs Anne de vraag te stellen: “Maar kun je dan niet gewoon doorzetten om door de pijn heen te gaan?”

Screen Shot 2017-03-02 at 18.10.31

2. Je moet je schamen

Schermafbeelding 2017-03-05 om 14.19.57

Een vrouw die geniet van seks, is een hoer.

4

 

Wederom denk ik terug aan mezelf als beginnende sekser. Ik heb altijd heel erg geworsteld met het balans tussen sexy en gewillig zijn (want god verhoede dat je frigide wordt genoemd), en bescheiden en zedig (want anders gaat je reputatie eraan).

 

3. Je hebt nog andere gaten

Schermafbeelding 2017-03-05 om 14.17.01

En die gaten zijn er om gevuld te worden!

1

 

 

2

Dit geeft weer aan dat genot bij de vrouw een ondergeschikte rol heeft. Het plezier van de man staat voorop. Wat is het probleem als je ook in je kont of in je mond geneukt kan worden? Zo lang de man maar in jou klaar kan komen. Of je zelf nou graag vaginaal gepenetreerd wil worden, is niet zo belangrijk.

Screen Shot 2017-03-02 at 18.08.15

Deze heersende denkbeelden en uitlatingen hebben ervoor gezorgd dat vrouwen niet over hun probleem durven praten. Ook al lijden EEN OP DE TIEN vrouwen hier aan, de meeste mensen horen nu pas van vaginisme.

MFPanneluistert

Naast alle negativiteit lees ik echter ook veel herkenning en opluchting in de comment section. Van vrouwen die eindelijk durven te praten. Of eindelijk weten wat ze hebben! Anne heeft dit bespreekbaar gemaakt. Daar is veel lef voor nodig.

Vandaag wordt My Fucking Problem uitgezonden door BNN. Een persoonlijke documentaire die de impact van een pijnlijke vagina laat zien, en de vraag onderzoekt: hoe belangrijk is penetratie eigenlijk echt? Een taboedoorbrekende film. Niet alleen voor vrouwen die zelf kampen met het probleem – deze docu is ook belangrijk voor de bewustwording van onze denkpatronen omtrent vrouwelijke seksualiteit in het algemeen. En om nog een stapje verder te gaan: ook voor mannen. Want je bent natuurlijk geen echte man als je je vrouw niet kunt neuken!

3

 

Dus laten we vooral terug blijven vechten in de comment section van Facebook, YouTube en dumpert, tegen al die achterlijke mensen die vrouwen naar beneden halen en die denkpatronen in stand houden.

3 Comments

3 Comments

 1. Marein

  8 maart 2017 at 15:15

  Wat ongelofelijk naar als je zo bejegend wordt nadat je je zo kwetsbaar hebt opgesteld.
  Wat zijn we nog ver weg van een vrouwvriendelijk Nederland. En hoe weinig zelfinzicht hebben we nog met elkaar. Terwijl we allemaal denken dat we in Nederland toch suuuuuper geëmancipeerd zijn.
  Anne, namens heel veel meisjes en vrouwen, veel dank! Het is een begin. Maar dat is gemaakt.

  Marein

 2. Jan

  8 maart 2017 at 15:45

  Bijzonder goede analyse door Sarah Harkink van het probleem met seksueel getinte discriminatie jegens vrouwen. Heel prima dat dit onder de aandacht komt. Ik hoop dat veel mannen, en vaders met hun zoons ook kijken vanavond. Respect is een belangrijke waarde toch? in ieders opvoeding? Hier zie je hoe dat eruit ziet.
  Jan

 3. t

  8 maart 2017 at 19:34

  Inderdaad, hoe geemancipeerd zijn de meiden tegenwoordig. Ik ben een ouwe doos en snap vaak niet wat ze zich allemaal laten welgevallen qua seks.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top