REAL/FAKE

Nieuwsflash: IMDb heeft nu eindelijk een F-label

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Deze keer: hoe feministisch is het nieuwe F-label van IMDb eigenlijk?

IMDb heeft een nieuw feministisch label. Het F-label. Dat wordt gegeven aan films die of worden geregisseerd door een vrouw, of geschreven zijn door een vrouw, of waarin een vrouw een belangrijke rol speelt. Als een film voldoet aan alle drie de criteria krijgt het een ‘triple F-rated’ status.

Het aantal films in de IMDb met een F-label is momenteel 22.059, maar er zijn momenteel slechts 17 films die aan alle drie de criteria voldoen, waaronder Frozen en Bridget Jones’s Baby. Volgens het F-label is van de top 250 films in 2015 3,6% geregisseerd door vrouwen, 4,4% geschreven door vrouwen en in 10,4% speelt er een significante vrouw. De organisatie streeft naar “Better role models in films, fairer funding for female directors and a realistic representation of 50% of the population on screen.”

‘Significant vrouwelijk karakter’

Het laatste criterium, ‘significant vrouwelijk karakter’, is een beetje ambigue. Wat het precies is wordt op de website niet uitgelegd. De organisatie van het F-label nodigt dan ook iedereen uit om hierover te discussiëren. Dit criterium lijkt het meest op de vragen van de Bechdel-test: zitten er twee vrouwen in met een naam? Praten deze vrouwen met elkaar? Gaat het gesprek over iets anders dan een man?

De Bechdel-test is uitgevonden door de Amerikaanse cartoonist Alison Bechdel, die de regels in een strip publiceerde. Films als Avatar, alle Lord of de Rings-films, en zelfs Run Lola Run (met nota bene een vrouw in de hoofdrol!) zakken op de test. Frozen en Bridget Jones’s Baby halen de test wel.

2 Comments

2 Comments

  1. Pingback: RE: welke films gaan in 2017 het F-label krijgen? – Vileine.com

  2. Pingback: RE: Disney-verhalen zijn toe aan een modern jasje – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top