REAL/FAKE

Vitamine Video: Nike omhelst hijabs en vrouwelijke rolmodellen

Nike

Van een fijne TedTalk tot een krachtige speech of feministische video: met Vitamine Video word je altijd geïnspireerd. Deze week: Nike is goed bezig, van het ontwerpen van collecties voor plussize en hijab-dragende vrouwen tot het inspireren van meisjes met sterke rolmodellen.

Coca-Cola is niet het enige merk dat de laatste tijd goed bezig is. Sportlabel Nike schudt namelijk de laatste twee weken ook de ene na de andere coup uit de mouw.

Eerst lanceerde het merk de allereerste sportcollectie ooit voor plussize vrouwen:

Vervolgens kwam er een revolutionaire nieuwe lijn voor hijab-dragende atleten. De ‘pull-on hijab’ van Nike werd o.a. getest door kunstschaatster Zara Lahri.

Voorspelbaar genoeg was niet iedereen blij met de sporthijab, sommigen dreigden zelfs Nike te boycotten:

Gelukkig trekt Nike zich niets aan van de protesten en gaat het bedrijf door met het maken van intersectionele reclames. Kijk bijvoorbeeld naar deze reclame, waarin we vrouwen in het Midden-Oosten – met en zonder sluier – zien skaten, paardrijden, boksen en voetballen, terwijl de voice-over zegt: “What will they say about you? That you shouldn’t be out there? That it’s unladylike? […] Or maybe they’ll say you’re strong. That you cannot be stopped.”

Heb je het nog niet drooggehouden? Kijk dan deze laatste reclame van Nike, getiteld ‘What girls are made of’. We zien een klein Russisch meisje een traditioneel lied zingen, in de trant van “Girls are made of sweetness and spice, and everything nice” en dan wordt ze door een stel sterke vrouwelijke rolmodellen geïnspireerd om “Girls are made of strength and perseverance” te zingen en voetballer te worden.

Niet slecht voor een bedrijf dat 20 jaar geleden nog bekend stond als de grote vijand van alles wat duurzaam en inclusief was! Zo zie je maar: consumenten hebben wel degelijk de macht om de maatschappij te veranderen en beter te maken.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top