WORLD+CULT

Minifesto: lief braaf meisje, hou eens op met sorry zeggen

Roy Lichtenstein

In Minifesto geven Vileine vrouwen hun mening over prangende feministische kwesties – en dagen jou uit om ook je opinie te delen. Stuur je RE: naar info@vileine.com! Vandaag schrijft Sietske Roorda een open brief aan het lieve meisje dat altijd maar sorry zegt.

Hallo lief braaf meisje,

Hou verdomme eens op met de hele tijd “sorry” te zeggen! “Sorry dat ik in de weg sta.” “Sorry dat ik je niet direct terugbelde.” “Sorry dat ik net even iets verkeerd zei.” “Sorry dat je iets is overkomen, waar ik helemaal niets mee te maken heb en niks aan kan doen.” Straks ga je je nog verontschuldigen voor het innemen van ruimte, ademen, of dat je überhaupt bestaat. Maar we hebben hier niet te maken met een zware depressie, niet eens een dipje.

Brave-meisjessyndroom

Neen, het is het brave-meisjessyndroom. Jij bent niet de enige die er last van heeft, brave meid. Hordes vrouwen verontschuldigen zich voor de merkwaardigste dingen, zelfs Lena Dunham.

Samen creëeren we een inflatie van sorry’s. Het probleem is dat zo’n woord dan in originele betekenis inboet. Als je een keer echt iets hebt gedaan en met een schuldgevoel zit, moet je opeens “oprecht” voor je “sorry” plakken. En dat klinkt weer heel onoprecht.

Andere woorden die aan inflatie onderhevig zijn en een speciale plek innemen in het lieve-brave-meisjes-vocabulaire, zijn “leuk” en “gezellig.” Je gebruikt ze vaak als schild om je onder te verschuilen. Zo vullen ze onaangename stiltes, verhullen ze onverschilligheid, of — het zal toch niet waar zijn — verstoppen ze een kritische mening.

Schuld bekennen

“Sorry” lijkt misschien een fijne uitvalsbasis in veel situaties, maar wees erop beducht dat het mes aan twee kanten snijdt. Met je “sorry” probeer je namelijk niet alleen de ander te plezieren door jezelf weg te cijferen, je bekent ook schuld. En dat is gevaarlijk, lief meisje! Enerzijds zullen sommige mensen hun wenkbrauwen optrekken bij jouw “sorry.” Het kan wat vreemde en ongemakkelijke situaties opleveren. Anderzijds zullen sommige mensen het van jou verwachten. Ze zullen jouw “sorry” en drang om te plezieren, zien als een recht die ze kunnen opeisen. Ze gebruiken het zelfs om jou aan hun wil te onderwerpen.

Lief braaf meisje: ban “sorry” uit je vocabulair, en nu je toch bezig bent, ook de schuilwoorden “leuk” en “gezellig.” Tot het lied Sorry Seems to be the Hardest Word van Elton John weer van toepassing is.

Slim, grappig en scherp

Je omgeving zal versteld staan van al je intelligente, grappige, en scherpe opmerkingen en ik beloof je, je wilt nooit meer terug. Ik weet dat het moeilijk is, omdat het een rol is die door de patriarchale maatschappij is opgelegd, maar alleen jij kan deze ketens zelf doorbreken.

Haal je op aan deze woorden uit een speech van Chimamanda Ngozie Adichie: “Forget about likeability. And also the world is such a wonderful, diverse, and multifaceted place that there’s somebody who’s going to like you; you don’t need to twist yourself into shapes.”

Ja, je zult wat zogenaamde lieve brave vriendinnen beurze teentjes bezorgen, omdat je niet meer meedoet aan hun masochistische spelletje. Laat anders deze monstertjes in schaapskleren deze brief lezen. En anders heb je altijd Vileine nog, en bij Vileine zeggen we nooit zomaar “sorry.”

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Vileine + Friends: #BeperktZicht voor vrouwen met ballen – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top