SEX+SPIRIT

Straatstudie: “door mijn geloof praat ik niet snel over seks”

Henrietta Harris

Gendernormen in de samenleving zijn voor veel mensen in het dagelijks leven onzichtbaar. Studenten van de opleiding Culturele Antropologie van de Universiteit Utrecht hielden in samenwerking met Vileine straatinterviews over de invloed van gendernormen in onze samenleving. Deze week in het thema ‘Eigen seksualiteit’ een interview door Simone Aumaj.

“Religie is iets persoonlijks en ik vind dat iedereen de vrijheid moet hebben om in bepaalde situaties zelf de regels op te stellen”

Welk object of metafoor beschrijft jouw seksualiteit?
Vuur is krachtig, warm en passievol, net zoals mijn seksualiteit. Vuur is tegelijkertijd ook gevaarlijk, want als je er niet voorzichtig mee omgaat verbrand je. Hetzelfde geldt voor seksualiteit, want wanneer jij roekeloos met je seksualiteit omgaat gebeuren er vervelende dingen, bijvoorbeeld onvoorziene zwangerschappen.

Op welke leeftijd werd je bewust van je seksualiteit?
Ik was heel jong toen ik bewust werd van mijn seksualiteit, ik denk dat ik ongeveer negen jaar oud was. Ik was niet seksueel actief op die leeftijd, maar het is wel een tijd geweest waarin ik mijn seksualiteit begon te ontwikkelen. Ik kom uit een christelijk gezin, dus seksualiteit is nooit een onderwerp geweest waar ik met mijn ouders over kon praten. Mijn seksualiteit is vooral door de televisie gevormd. Alle taboes die thuis aanwezig waren, werden door de beelden van de televisie verbroken. De televisie heeft de betekenissen die ik aan mijn seksualiteit gegeven gevormd, ik heb bijvoorbeeld nooit getwijfeld of ik heteroseksueel of homoseksueel was. Ik wist dat gewoon. Mijn seksualiteit is naast de externe invloeden van de televisie vooral ontwikkelt door mijn seksuele ervaringen. Ik heb in totaal met vier vrouwen seks gehad. Eén van deze vrouwen is mijn vriendin, we hebben een relatie van twee jaar en seks met haar is veel fijner dan de seks die ik met de andere vrouwen gehad heb. Door onze intimiteit en het vertrouwen dat wij in elkaar vestigen, blijven wij groeien in onze seksualiteit.

Welke rol heeft religie gespeeld in je seksuele ontwikkeling?
Ik denk dat religie me bepaalde normen en waarden heeft meegeven. Ik vind het bijvoorbeeld geen fijn idee als mannen en vrouwen veel seks hebben met verschillende partners. Seks moet haar magie niet verliezen. Toch moet ik toegeven dat mijn religie het soms moeilijk heeft gemaakt in de manier waarop ik terugkijk op bepaalde seksuele ervaringen. Na mijn eerste seksuele ervaring had ik een lichtelijk schuldgevoel, waar ik uiteindelijk overheen gekomen ben. Ik ben een eigenwijs persoon en ik denk dat dat de grootste rol heeft gespeeld in de rechtvaardiging hiervan. Ik denk dat meerdere christenen hier doorheen gaan. Seks is een groot taboe binnen de christelijke gemeenschap. Religie is iets persoonlijks en ik vind dat iedereen de vrijheid moet hebben om in bepaalde situaties zelf de regels op te stellen. Ik denk echter wel dat praten over seks altijd een bepaald taboe voor mij zal dragen door mijn geloof. Het is geen onderwerp waar ik, behalve met mijn partner, snel over zou praten.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top