FIT+WELL

Nieuwsflash: sportbeha’s voor mannen zijn weer een nieuwe vorm van fatshaming

Beeld: Hunkemöller

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Deze keer: sportbeha’s voor mannen, is dat niet gewoon een fat joke?

Hunkemöller komt met een nieuwigheidje: een sportbeha voor mannen. Voor al die mannen met “man boobs” die “net als een groot deel van de bevolking fit en sterk willen worden” en “back in shape” willen geraken. Ja, je verzint dit niet. Mannen die wel wat extra comfort en ondersteuning kunnen gebruiken. De sportbeha, maat S tot XL, wordt ontwikkeld in level 3, perfect voor sporten als voetbal en crossfit. Je weet wel, van die échte mannensporten. Oké, die laatste toevoeging verzinnen we er ter plekke bij, maar je snapt wel welke kant Hunkemöller hier mee opwil: deze beha is niet voor doetjes. Echte mannen dragen sportbeha’s.

Deze beha is niet voor doetjes

Niet toevallig komt dit nieuws eind maart uit, dus haha: 1 april! Maar is het eigenlijk wel zo grappig? Of is het gewoon een heel misplaatste fat joke?

Iedereen heeft ze te vriend, zulke mannen. Mannen die toevallig wat extra vet hebben in hun borst – kunnen we het woord “man boobs” overigens alsjeblieft gelijk verbannen? – en daar heel erg onzeker over zijn, omdat je als man nu eenmaal een gespierde en gedefinieerde borst hoort te hebben. Het resultaat van die druk is dat zij nauwelijks hun shirt durven uitdoen waar andere mensen bij zijn en het liefst sporten in baggy, verhullende kleding, uit angst om uitgelachen te worden in de sportschool. Als er een product zou ontwikkeld worden dat dit serieus neemt en echt een uitkomst wil bieden voor deze mannen, graag. Maar dan zonder de fat jokes.

Body positivity is ook voor mannen

Ook mannen hebben tegenwoordig dringend behoefte aan body positivity. De druk om er op een bepaalde manier uit te zien, is iets dat zij ook steeds meer voelen. Hoog tijd dat we deze issues dan ook serieus beginnen te nemen – en er geen flauwe, seksistische grappen over gaan maken.

2 Comments

2 Comments

  1. Eline Dame

    1 april 2017 at 17:00

    Dit is een 1 April grap van de Hunkemoller

  2. Margot

    3 april 2017 at 12:05

    Het vervelende is dat er mannen zouden zijn die er baat bij zouden hebben als de Hunkemuller met een pokerface een mannensportBH zou uitbrengen. Manboobs is niet gelinkt aan gewicht… Ik heb cisvrienden die dun zijn maar die tietjes hebben vanwege hormonen… En er zijn natuurlijk genoeg transmannen die wel een goede BH willen dragen zodat hun borsten minder zichtbaar zijn… Kortom, hoog tijd dat de Hunkemoller stopt met zijn 1-april gegeit en actie onderneemt ^^

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top