SEX+SPIRIT

Undercovergirl: seksles geven aan giechelende mannen

Bella Borsodi

Als moderne heks schrijft Froukje van der Velde over feminisme, planten, alternatieve contraceptie en medicijnen, machtssystemen, seks, taboes, rituelen en mystiek, en verkent zo de verborgen wereld van het spirituele.

Ik ben bij een uitverkochte Tolhuistuin op een editie van ‘Voorlichting Voor Gevorderden’, waar ik een korte demo geef over yoni massage a.k.a. vingeren. Het thema van de avond is ‘De Man en Seks’. Gehost door Gian van Grunsven en Lucas de Man. De avond begint met lachen, over het woord pik of lul, over het woord überhaupt in de mond nemen en meer metaforen van dat soort. Ik hou mijn hart vast. Is dit het giechelige niveau waarop we openlijk over seks kunnen praten?

De eerste gast is Jelto Drenth, een seksuoloog die al meer dan 40 jaar ervaring heeft in het vak. Dit gesprek draait nogal om het ‘problematische’ van seks, omdat mensen zonder problemen op seksueel gebied over het algemeen niet naar een seksuoloog komen. Het overkoepelende geluid is: wanneer vrouwen geen zin hebben in seks, is dat normaal, omdat je het van vriendinnen hoort en in de Libelle leest. Maar als mannen geen zin hebben in seks, is het abnormaal, dan is er iets mis met hen.

We komen op het punt dat mannen dus niet alleen maar stoer zijn en altijd met een harde pik klaar moeten staan om te penetreren; het zijn ook mensen, kwetsbaar en met hun eigen perikelen en verlangens. Het mannenpanel, bestaande uit drie heteromannen en één homo, bevestigt dit, met uitzondering van een man die graag de rekening betaalt uit eten en dan ook de baas wil zijn in bed.

De multi-orgastische man

Dat de mannelijke seksualiteit niet een gevestigd en vaststaand gegeven is, bevestigt journalist en multi-orgastische man Jos Goossens. Hij beschrijft enthousiast hoe zijn seksualiteit is ontwikkeld. Vanuit het taoïsme wordt seksualiteit niet gezien als ‘alleen in de slaapkamer of in je bekkenbodemgebied’, maar als een levenskracht: je bent een seksueel wezen, altijd en overal. Hij vertelt ons dat hij orgasmes tot een ander plateau heeft gebracht. Daardoor zijn ze veel intenser, langduriger, zonder ejaculatie en kun je doorgaan en meer orgasmes hebben zonder ‘de kleine dood’ te ervaren.

De man is onzeker

Het publiek hoort aan, denkt en probeert zich voor te stellen. Achter in de zaal bij de bar is er een groepje rebellen die lacherig bier drinken. Een onderwerp zoals dit moet vooral luchtig zijn, toegankelijk en niet te serieus worden. Want dan strandt je al snel op ‘problemen’, zoals jongetjes die gestraft worden wanneer ze aan hun piemel zitten, het madonna-hoercomplex, en van alles wat er mis kan zijn in onze maatschappij met mannen en hun seksualiteit. Dan vergeten we dat seks ook heel leuk kan zijn, en dat mannen een gezonde en vreugdevolle relatie kunnen hebben met hun pik en seksualiteit. Voor vrouwen lijkt dit een daad van emancipatie en zelfliefde, je ziet het overal: ‘Love your body’, ‘Omarm je seksualiteit’, ‘Pussy grabs back’. Aan de overkant blijft het stil, en wanneer het mannenpanel gevraagd wordt wat hun goede kwaliteiten als minnaar zijn, waren ze nog nooit zo zwijgzaam. Is de man echt zo onzeker?

Vagina owner

Yvette Luhrs, sex worker en pornoactrice, praat met Gian over de ideale minnaar en hoe zij in haar werk met mannen en vrouwen omgaat. Ze geeft toe dat ze zelf een geïnternaliseerd beeld heeft dat mannen harder zijn, ze merkt dit doordat ze voorzichtiger is tijdens de seks met vrouwen dan met mannen. Later komt ze erop terug; veel van deze vrouwen waren ook meer onervaren, dat is ook een factor. Ze noemt zichzelf eenmaal ‘vagina owner’ en identificeert zich niet per se als vrouw. Hiermee brengt ze een heel andere discussie op het toneel; de vaste man-en-vrouw-hokjes waar we de hele avond al in vertoeven.

Toys for boys

Mail & Female’s Madeleine laat zien wat voor speeltjes er zijn voor mannen. Want zoals Gian Lucas erop wijst, je hebt een kast vol speeltjes voor je vriendin, maar geen een voor jezelf. Madeleine opent de doos met speeltjes en bespreekt ze samen met Lucas. De fleshlight, een zaklamp met i.p.v. een lamp een kunststof kutje met ribbelige ingang; een aftrek-eitje, een eivormig siliconen eierdopje die over de pik kan worden getrokken; etc. Lucas benoemt ze van ‘Hipster’ tot ‘Hallo ik ben eenzaam!’. Het publiek lacht en verwondert zich over de manieren waarop mannen plezier kunnen hebben. De speeltjes worden ook verloot, met als hoofdprijs de fleshlight. De winnaar is deze helaas niet komen ophalen.

Als toetje van de avond hebben we nog een aftrek-demo met Madeleine, waarin tien technieken worden voorgedaan op een siliconen pik met zuignap. En als laatst geeft ik zelf een yoni massagedemo. “‘Yoni’, een zachte yoghurtachtige benaming voor vagina,” aldus Lucas. Het is waar, voor de man is het ‘aftrekken’ en de vrouw krijgt een ‘yoni massage’, klinkt veel wolliger en zachter en vooral veel minder banaal dan aftrekken of het equivalent: ‘vingeren’.
Muzikantenduo Lady Marmalade & The Beatnik Cats sluit de avond af met een freestyle over de avond waarin ze het jongenspanel van een vlijmscherpe psychoanalyse voorziet, hun diepste verlangens al rappend blootgeeft en de zaal schaterlachend achterlaat.

Emancipatie in een bubbel

Dus wat kunnen we concluderen over ‘De Man en Seks’? Voor mij was avond een ware afspiegeling van hoe het gesteld staat met mannelijke seksualiteit, en vooral de manier waarop we dit bespreken. De gastvrouw en -heer namen ons mee op hun eigen ontdekkingsreis en de gasten gaven verschillende opinies die heersen weer. Van problematische jeugdtrauma’s tot over de grenzen van onze beperkte kijk op seksualiteit in onze cultuur en de man- en-vrouw-hokjes die zo verankerd zijn in ons bewustzijn. We kunnen nu achter gesloten deuren in de Tolhuistuin Amsterdam bespreken dat de man ook onzeker is en moet voldoen aan een cultureel-maatschappelijk ideaal, hem aanmoedigen zijn seksualiteit te ontwikkelen, multi-orgastisch te worden of speeltjes te kopen om zichzelf te verwennen. Maar alles verweven met spot, humor en absurdisme.

Over vrouwelijke seksualiteit lijken we veel meer te spreken, en natuurlijk heeft het vrouwelijk genot een inhaalslag te maken als je je bijvoorbeeld bedenkt dat we pas vorig jaar een volledig beeld van de clitoris en daarbij van de vrouwelijke anatomie en genot kregen. Ook is er nog steeds de erfenis van de vorige eeuw, waar bijvoorbeeld in huisvrouwenboekjes in de jaren ’50 stond dat je als goede vrouw gewillig moest zijn wanneer je man seks wilde, maar vooral het zelf niet moest initiëren of laten zien dat je er teveel van genoot. Het was immers voor zijn genot, niet het jouwe. Maar anno 2017 lijken we veel makkelijker te praten over de vrouw en haar seksuele ontwaking, met de dildo als emancipatie-vaandel, terwijl de man over het algemeen achterblijft in gesprekken over seksualiteit, van erectieproblemen tot erotische zaklampen.

Mannelijke seksualiteit blijft achter

De manier waarop we over mannelijke en vrouwelijke seksualiteit praten verschilt enorm, en dan beperken we ons nog alleen nog maar tot de man/vrouwverdeling. Wanneer we onze seksualiteit koppelen aan onze genderidentiteit komen daar vaak allerlei verwachtingen en assumpties bij, zoals dat een laag libido voor een man af zou doen aan schijnbare mannelijkheid, of eerder problematisch is bij mannen dan bij vrouwen. Wordt het niet eens tijd dat we los komen van deze verwachtingen en generalisaties en elkaar meer als (seksuele) individuen gaan zien? Zoals het gegeven dat als je jezelf van genot voorziet, masturbeert, het altijd een daad is van zelfliefde en autonome seksualiteit. Dus niet met het vooroordeel dat het zielig of eenzaam is als je een man bent en geëmancipeerd als je een vrouw bent.

Wat mij betreft beginnen we pas net, en dan ook nog eens in de liberaal-feministische bubbel van Amsterdam. Maar dat hier überhaupt over wordt gesproken met humor en openheid en dat mensen hun verhalen, vragen en verlangens delen, is al een triomf en een stap naar seksuele emancipatie, de uitbanning van schaamte, en meer genot en plezier voor iedereen.

ps: ‘De Man en Seks’ was een eenmalige samenwerking tussen Gian van Grunsven en Lucas de Man. Kijk hier voor meer events van Voorlichting voor Gevorderden. Of voor een zoektocht naar ‘de man anno nu’: De man is Lam.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top