SEX+SPIRIT

Mannelijke Medestrijders: filmmaker Karsten de Vreugd (38)

Brandon Stanciell

Mannen die openlijk uitkomen voor hun feminist-zijn. Ja, heus waar. Ze bestaan. Maar waarom zou je je als man in godsnaam feminist noemen? In deze rubriek een serie interviews met mannelijke feministen. Deze week filmmaker Karsten (38): “Ik kom misschien vrouwonvriendelijk over, maar ik ben ook manonvriendelijk”

Naam: Karsten de Vreugd
Leeftijd: 38
Beroep: Filmmaker
Quote: “Ik wil vrouwen niet behandelen alsof ze een handicap hebben waar ik geen grapje over mag maken”
Laatste film: Well-Fed voor VARA-BNN op 31 mei

Waarom noem je jezelf feminist?
“Ik weet niet of ik mezelf feminist noem. Ik ben wel feministisch, al vind ik het een bezoedeld woord. Ik ben voor gelijkheid. Hoe dat er precies uitziet weet ik nog niet. Of er gelijkheid komt, weet ik ook niet, maar ik ben wel voor.”

En hoe definieer je feminisme dan?
“Dat iedereen ongeacht religie, afkomst of sekse gelijke kansen moet krijgen. Op de werkvloer, maar bijvoorbeeld ook in seksualiteit.”

Waarom heb je besloten jezelf feminist te noemen?
“Ik houd niet van labeltjes, daar krijg ik jeuk van. Ik sta wel achter feministische waarden. Ik zoek naar het mannelijk perspectief op feminisme. Wij, als mannen, hebben ook nog een ontwikkeling te ondergaan. We zijn geen uitontwikkeld ras waar de vrouw bij moet komen ofzo. Vrouwen zijn in veel zaken veel verder dan mannen. Zeker qua emotie en seksualiteit. Daarin ligt voor de man nog een taak om zich door te ontwikkelen. Als mannen moeten we niet alleen een stap terug doen in het zijn van klootzakken. Vrouwen hoeven ook niet meteen te gaan jagen en heel veel mannen te neuken. Dan draai je het om, dan maak je het niet per se gelijker.

Ik ben nog zoekende in het feminisme. Ik word enthousiast van zelfverzekerde mensen, of ze nou man of vrouw of whatever zijn. Ik vind minderheidsgroeperingen met vlaggen en bladen lastiger. Maar dat is misschien ook omdat ik een witte man ben en dat gewoon niet begrijp. Maar daarin wil ik ook vragen: Leg het me uit. Ik weet niet hoe het is om me onveilig te voelen op straat, continu opmerkingen te krijgen. Dus ik sta ook open voor een andere blik.”

Zijn mensen verbaasd wanneer je zegt dat je feminist bent?
“Ja, zeker. Een aantal vrienden gaan heel hard lachen als ze dit lezen. Ik sta niet per se bekend als feminist. Wanneer je vegetariër bent of koud doucht, verkondig je dat in mijn wereldbeeld ook niet aan iedereen. Dat draag je uit. Ik ben heel hard tegen vrouwen en maak ook seksistische grappen. Dan geloof ik dat zij dat ook mogen doen over mij. Ik wil vrouwen niet behandelen als mensen met een handicap waar je geen grapjes over mag maken. Echte gelijkheid betekent ook grappen over elkaar durven maken.”

“Ik kom misschien vrouwonvriendelijk over, maar ik ben ook manonvriendelijk”

“Daarin kom ik misschien vrouwonvriendelijk over, maar ik ben ook manonvriendelijk. Misschien ben ik sowieso een onvriendelijk persoon. In mijn humor houd ik ervan om mensen te provoceren en neer te zetten. Politiek correct zijn en provoceren, dat gaat niet zo goed samen.”

Waarom wil je dan provoceren?
‘Nou, het is vooral heel erg leuk. Maar ik wil, door mijn humor, ook oprecht vragen stellen aan het feminisme. Het getuigt voor mij juist van respect als ik zeg dat ik iets niet snap. Als ik een grapje over feminisme maak, betekent het dat ik het als gelijkwaardig zie. Seksisme kan ook iets aan de kaak stellen. Als ik bijvoorbeeld zeg: “Mannelijke strippers zijn net zo goed als vrouwelijke cabaretiers,” over wie maak ik dan een grap? Als je dan van gelijkheid uitgaat, is het net zo goed een flauwe opmerking voor mannelijke strippers als voor de vrouwelijke cabaretiers. Ik zeg soms dingen om een reactie uit te lokken. Maar ik zit er waarschijnlijk naast, want ik ben een man. Ik vind overigens dat Plien en Bianca en Amy Schumer fucking hilarisch zijn.”

Vind je feminisme een goed woord of heb je een andere suggestie?
“Feminisme heeft iets goeds gedaan, ons naar deze plek gebracht. Ik vind progressief beter bij mijzelf passen. Lang leve de vooruitgang. Vroeger was echt helemaal niks beter. Waar we nu zijn, is het beste ooit. Fuck nostalgie heel hard in het kontje. Maar natuurlijk alleen als hij of zij dat ook wil.”

Heb je weleens een beha verbrand?
“Nee, ik heb wel een keer een beha weggegooid. Dat was toen m’n ex wegging, maar dat had niet zoveel met feminisme te maken.”

Is feminisme nog nodig in Nederland?
“Ik denk dat er en passant veel seksisme bestaat. Wanneer vrouwen het idee hebben dat het gelijkgetrokken is, is het gelijk. Ik kan daar niks over zeggen, want ik merk er niet zoveel van. Ik twijfel wel of echte gelijkheid ooit kan. Ik ben fysiek sterker en word niet iedere maand ongesteld, ik hoef niet een kokosnoot uit mijn kut te persen. Ik hoef nooit mijn lijf stuk te laten gaan omdat ik een kind wil. Ik heb geen hormoonwisselingen. Geen bladen die me vertellen hoe ik eruit moet zien. Het is, kortom, awesome om man te zijn.”

“Mannen lopen achter op het gebied van seksualiteit”

“Omgekeerd seksisme heeft niet hetzelfde effect op mij als op een vrouw. Als ik bijvoorbeeld met een vrouw naar huis ga, voel ik me nooit bedreigd. Ik ben altijd fysiek sterker. Mijn vriendin kan niet eens op haar racefiets naar de stad fietsen, zonder minstens vier seksistische opmerkingen te incasseren. Als ik naast haar fiets is er dan weer niks aan de hand. Ik wilde dat een vrouw een keer een opmerking maakte als ik op de fiets zat, maar ja dat is dan toch niet hetzelfde.”

Is feminisme ook nuttig voor mannen?
“Ik zou het fantastisch vinden om het ouderschapsverlof naar Scandinavisch voorbeeld in te richten. Dat zou ik toejuichen. Ik geloof dat wanneer het beter gaat met mijn buurman, met mijn vriendin of mijn vrienden, het ook beter gaat met mij. Ik geloof niet dat ‘we’ als mannen iets inleveren als vrouwen meer gelijkheid opeisen. Daar worden we allemaal beter van.”

Zijn er dingen die je anders zou willen zien in het feminisme?
“Als je niet om jezelf kunt lachen ben je überhaupt verloren. Een klein beetje zelfspot doet iedereen goed. En laten we eens vieren waar het feminisme tot nu gekomen is. Natuurlijk valt er nog genoeg te winnen, maar we zijn al een heel eind. Dat vind ik ook zo goed aan de Gaypride. Je viert vrijheid, ook al moet er nog een heleboel gebeuren.”

Wil je verder nog iets melden?
“Vrouwen lopen qua seksualiteit vrouwen lichtjaren voor op mannen. Sinds de jaren zestig hebben vrouwen steeds meer seksuele vrijheid voor zichzelf gecreëerd. Vrouwen hebben bijna allemaal seksspeeltjes, praten hierover met vriendinnen. Mannen vinden het al lastig wanneer ze een duimpje in de anus krijgen. Ik denk dat als je zo’n Tupperware-seksspeeltjesavond organiseert voor mannen ze allemaal met het schaamrood op de kaken staan. Daarin kunnen we veel leren van vrouwen.”

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top