De gemeente Rotterdam deed een half jaar een pilot met kwetsbare vrouwen, vrouwen die niet voor hun (toekomstige) kinderen kunnen zorgen vanwege hun verstandelijke beperking, verslaving of psychische problemen. Nu raken deze vrouwen vaak zwanger en wordt het kind direct na de geboorte uit huis geplaatst. De Rotterdamse wethouder Hugo de Jong (jeugd, onderwijs en zorg) vindt echter dat de veiligheid van deze kinderen niet voldoende gegarandeerd kan worden met uithuisplaatsing, omdat ze tijdens de zwangerschap al schade oplopen aan hun gezondheid. De pilot moet de vrouwen overtuigen van het nut van voorbehoedsmiddelen.
“Sommige kinderen hebben het recht om niet geboren te worden”
Bijna driekwart van de kwetsbare vrouwen uit de testgroep is, na intensieve gesprekken met de hulpverleners, vrijwillig overgegaan op anticonceptie. De Jong is van mening dat de andere kwart, die dus niet vrijwillig instemt met anticonceptie ertoe, door een rechter verplicht moet kunnen worden.
“Sommige kinderen hebben het recht om niet geboren te worden,” zei de CDA-wethouder hierover. Volgens hem wordt het recht van ouders om kinderen te krijgen boven het recht op een veilige jeugd van kinderen gesteld. Daarom pleitte hij in oktober 2016 voor een wetswijziging die het mogelijk maakt om een vrouw door de rechter te laten verplichten tot (tijdelijke) anticonceptie. De Jong hoopt dat het nieuwe kabinet dit onderwerp snel zal bespreken.