TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: kroeshaar is niet dé trend van 2017

Kiera Please

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Vandaag: kroeshaar is niet de nieuwste trend van 2017, zoals in RTL Boulevard werd beweerd.

Afgelopen week maakte RTL Boulevard een item met de titel ‘Free Hair Movement: Natuurlijke krullenlook helemaal in!’ In het item werd er gesproken over de nieuwste trend van dit seizoen, waarin iedereen zijn krullen lekker kan laten hangen. Stijlen en föhnen is niet meer nodig. Vervolgens worden er zwartwit foto’s getoond van zwarte mensen met geföhnd haar, ergens in de jaren ver voor Instagram en Snapchat. In de jaren zestig en zeventig was het normaal – nog meer dan nu – om zwart haar chemisch te relaxen. Aanleiding voor het item was de nieuwe salon van krullenspecialist Simcha Roedema, een witte vrouw met krulhaar. In haar salon behandeld Roedema krulhaar omdat het kappers in haar jeugd niet lukte om haar krullen goed te knippen.

Kroeshaar is geen trend

Op Twitter verschenen veel boze reacties over het item onder de hashtag . Twitteraars wezen de redactie van RTL Boulevard erop dat kroeshaar een lange, beladen geschiedenis heeft. Kroeshaar is namelijk geen trend. Met kroeshaar word je geboren en is vooral voor vrouwen van kleur vaak een obstakel in hun professionele leven, maar ook daarbuiten. Zij worden met het behouden hun natuurlijke krul in een bepaald stereotype gedrukt, namelijk dat ze niet-professioneel of representatief genoeg zouden zijn.

De ‘Naturel hair movement’ is dan ook een emancipatoire beweging waarin vrouwen met Afrikaanse herkomst worden aangemoedigd hun natuurlijke kroeshaar te laten groeien. Vrouwen en mannen in de beweging vieren dat hun haar ook onbehandeld niets afdoet aan hun professionele en representatieve capaciteiten. Deze beweging reduceren tot ‘krullen zijn hip’ slaat de plank dan ook behoorlijk mis:

De vooroordelen waarmee vrouwen van kleur te maken krijgen, zijn niet te vergelijken met de ervaring van witte vrouwen en hun krulhaar. Voor witte vrouwen is krullend haar hoogstens onhandig. Vrouwen van kleur kan het bijvoorbeeld een baan kosten. Niet voor niets liet Michelle Obama pas haar natural hair staan nadat ze niet langer First Lady was. Het is dan ook pijnlijk dat RTL Boulevard helemaal geen aandacht schonk aan wat krulhaar betekent voor zwarte vrouwen.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top