WORLD+CULT

DIY: de kunsten over de islam en LGBTQ’s

Fact.co.uk

In DIY delen Vileine vrouwen hun unieke expertise en perspectief over actuele kwesties. Lifestyle-tips en achtergronden voor slimme vrouwen dus, met vandaag: inspiratie om meer te leren over islam en LGBTQ. 

Hoewel je als Vileine vrouw vast niet vies bent van een beetje genderbende in je leven, is de kans dat je weinig islamitische LGBTQ’s kent natuurlijk nog steeds aanwezig. Theologische discussies worden al genoeg gevoerd, maar de kunsten (én de wetenschap) over de islam blijven onderbelicht. Ter ere van de Pride en ter verbreding van de horizon, een aantal cultuurtips om LGBTQ’s uit een islamitische (denk)wereld beter te begrijpen.

ZIEN

Circumstance (2011) Deze bekroonde film is vooral een kritiek op de Iraanse regering, en zonder de twee verliefde vrouwelijke protagonisten was de vertelling nooit zo mooi geweest. De broer van een van de vrouwen dringt zijn zware gelovigheid gevaarlijk op, maar blijkt die gelovigheid vooral als dekmantel te gebruiken voor zijn eigen, persoonlijke issue met de twee.

© YouTube

Signature Move (2017) Vers van de pers, moeilijk te vinden en zeker de moeite waard: een thirty something Pakistani uit Chicago wordt verliefd op een Latina en dealt intussen met haar minder openminded moeder. Spectaculair genoeg probeert Zaynab haar identiteitscrisis en nieuwe liefdesproblemen op te lossen met Mexicaans worstelen.

Scar Tissue (2017) Een korte film over de Syrische Sami die een thuis probeert op te bouwen in Amsterdam. Hij wordt hier verliefd op Johan, en vraagt zich na onverwachte confrontaties weer af: wat is mijn thuis? Ben ik híer thuis? En kan ik het verleden wel achter me laten?

LEZEN

Djinn – Tofik Dibi Het alom bekende boek van Tofik, waarin hij zijn moeilijke (innerlijke) strijd met homoseksualiteit, maar ook met de Nederlandse en Marokkaanse cultuur beschrijft. Ontzettend verdrietig maar mooi geschreven, een bijzonder inkijkje.

De minaret van Bagdad – Michiel Leezenberg Over seksualiteit binnen de islam bestaan vele vooroordelen. Filosoof en wetenschapper Michiel Leezenberg weet veel over de islamitische geschiedenis en legt in dit boek uit hoe er binnen de islam gekeken werd naar prostitutie, lesbische koppels, anale seks en what not. Verfrissende blik op het huidige islamdebat en nodige kost voor iedereen die mee wil praten.

DOEN

Persian Mehmooni – Studio/K – 4 augustus, Amsterdam Perzen zijn goede dansers, goede hosts en ware romantici. Dit eindfeest van de Pride belooft een avond vol warmte te worden.

Interfaith Sunday – Haar Minaret – 27 augustus, Amsterdam Haar Minaret is een inclusieve moskee waar alle onderwerpen en allerlei mensen welkom zijn. De Interfaith Sundays zijn, zoals de naam al zegt, interreligieuze avonden waarop verschillen en overeenkomsten tussen wereldbeelden openlijk besproken kunnen worden. Wel of geen moslim: een safe space om al je vragen in voor te leggen.

Vul het lijstje aan met je eigen tips!

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top