WORLD+CULT

DIY: in therapie met je kat

Beeld: Guys With Cats / Tumblr

In DIY delen Vileine vrouwen hun unieke expertise en perspectief over actuele kwesties. Lifestyle-tips en achtergronden voor slimme vrouwen dus, speciaal voor internationale kattendag: tips om in therapie te gaan met je kat.

Is bovenstaande snoezige pluizebol de spirit animal van jouw oogappel? Of heb je andere problemen met je spinnende bontzak als: niet-zindelijke katten, slopende katten, zeurende katten, katten met een existentiële levenscrisis of katten die het seriemoorden van menselijke buren en voorbijgangers maar niet willen laten? Het inhuren van een gecertificeerde kattenpsycholoog begint bij een paar tientjes per uur en een kennismakingssessie met algemene diagnose van de woonsituatie (van je katten – les 1: hun leven draait niet om jou en jij kunt er slechts naar streven om iets minder in de weg te lopen) en bijna alle problemen zijn echt op te lossen wanneer je je verplaatst in de hersentjes van je kater of poes. Hadjar deed het en deelt te belangrijkste tips, die van toepassing zijn op elke kat die door een moeilijke fase van zijn of haar leven gaat omdat jij bestaat en je kat niet goed begrijpt. En dus ook op elke kat die vervolgens jouw leven verziekt (of verzeikt).

Tip 1: Kat > huis > jouw bestaan als mens

Je moet als mens in het leven van een kat niet denken dat je al te veel voorstelt. Het is een voorrecht en privilege om deel uit te mogen maken van de persoonlijke ontwikkeling en levensweg van dit heilige wezen. Je kunt alleen maar heel erg je best doen om niet teveel te verpesten, zodat je kat zich volledig kan richten op het kat-zijn, waarbij het voor zo’n beestje altijd stressen, plannen en strak in de maat lopen is om het juiste aantal uren slaap te halen op het juiste assortiment aan warme plekjes. Alhoewel je het gedrag van je kat niet te persoonlijk moet nemen of veel van je kat moet verwachten, is het wel zo dat alles wat jouw kat eventueel niet helemaal goed doet volledig jouw schuld is. Dat is het lot van een prominent mens in het leven van een kat. Vergeet de persoonlijke affectie van je kat en stel je in op het wegnemen van obstakels in diens leven. En offer voordat je kat zich fijn voelt, tijdelijk al jouw persoonlijke luxe op. Je moet ook begrijpen dat katten zich meer hechten aan hun huis, dan aan hun menselijke slaven. Als je de komende weken in de bezemkast moet slapen omdat je bijvoorbeeld op een voor alle betrokkenen traumatische dag in november 2013 het territorium van je kat enigszins bedreigd hebt, dan moet je blij en dankbaar zijn dat je nu iets kunt doen om te zorgen dat je kat zich iets minder chagrijnig voelt. Dat is echt beter voor iedereen.

Tip 2: Alle vluchtroutes in je huis moeten hoger, en ronder

Heb je er weleens over nagedacht hoe het voelt om als kat door je huis te lopen? Nee, waarschijnlijk niet, want je was weer veel te druk met mens-zijn. Het is tijd om je huis opnieuw in te richten. Katten kunnen de raarste acrobatische capriolen uithalen en komen altijd op hun pootjes terecht wanneer ze vallen, dus er zijn veel opties. Katten willen maar twee dingen: vanuit hoge plekken in je huis de kat van de kast af kijken -de hoogte opzoeken is het belangrijkste symptoom van een gezonde, zelfverzekerde kat- en alle kamers helemaal rond kunnen flaneren zonder dat ze op de smerige grond hoeven te springen. Als dat met je meubels niet lukt, kun je het oplossen met boekenplanken (waar je geen boeken op zet). Eigenlijk moet je huis eruit komen te zien als een speelparadijs voor baby-aapjes. Als je kat vervolgens 10% van die ruimte gebruikt en de rest negeert, heb je het heel goed gedaan en moet je dankbaar zijn.

Tip 3: Schakel externe bedreigingen uit

Externe bedreiging van andere huisdieren, kleine kinderen of vervelende dates moeten worden uitgeschakeld. Stel je voor dat je je kat bent. Je hebt al te maken met een mens of zelfs meerdere mensen, die in jouw ruimte lopen en allerlei vieze en opdringerige mens-achtige dingen doen. Indien zij rekening houden met jouw recht op persoonlijke katachtige ruimte is dat nog net te tolereren, maar als daar opeens onaangepaste honden, kleine kinderen of minnaars doorheen gaan stampen begint zwaar psychologisch trauma het levensgeluk tot in de kern van het kat-zijn aan te tasten. Loop ook eens een rondje door je huis en eventuele tuin en kijk vanaf welke kanten er andere katten (lees: inbrekers) zichtbaar zijn en mogelijke fysieke ruis en stressprikkels bij je kat veroorzaken. Een extra gordijn of bloempot kan het verschil maken. Wat bedreigingen van wezens in huis betreft zijn er slechts twee mogelijke oplossingen: voed ze opnieuw op (de mensen/kinderen/honden) of verban ze. In geval van uiterste nood en dreigend gedoe met de kinderbescherming kun je hen allemaal een eigen territorium proberen te geven voordat je ook echt juridisch afstand doet van je eerstgeborene.

Tip 4: Geef je katten altijd meer dan ze nodig hebben

Bij alles wat katten nodig hebben, moet je ervan uitgaan dat ze er niet per sé gebruik van maken. Ze willen gewoon graag de optie hebben. Om gedoe te voorkomen is het belangrijk om bij alles wat ze nodig hebben één op te tellen. Dus: één kat betekent twee kattenbakken, twee waterbakken, twee brokjesbakken en minimaal twee hele leuke speeltjes. Bij twee katten, heb je van alles drie nodig om te voorkomen dat ze onverhoopt jaloers op elkaar worden en er allerlei scheve machtsverhoudingen ontstaan omdat er in één bakje per ongeluk twee brokjes meer zaten dan in het andere bakje.

Tip 5: Laat ze kat zijn en bemoei je met je eigen zaken

Mocht bovenstaande de unieke situatie hebben doen laten ontstaan dat je kat weltevreden een paar minuten bij je op schoot zit, stop dan met ademen en nadenken over je eigen levensdoelen als mens en wees dankbaar dat je hier bij mag zijn. Een kat is een zelfstandig wezen en heeft jou niet nodig, behalve voor alle basale zaken waar verheven zielen als katten geen tijd voor hebben. Het zal niet lang duren voor je je weer af moet vragen wat je nu weer verkeerd hebt gedaan, en het ligt dan altijd aan jou.

Meer Vileine scherpte? We maken samen met Blendle elke week een themabrief, abonneer je hier op onze weekcyclus!

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top