WORLD+CULT

Minifesto: dodelijke oude haat in een nieuw sexy pak

JULIA NONI

In Minifesto geven Vileine vrouwen hun mening over prangende feministische kwesties – en dagen jou uit om ook je opinie te delen. Stuur je RE: naar info@vileine.com! Vandaag het debuut van onze eindredacteur Mensje van Puffelen over haar fascinatie voor witte mannelijke online terroristen: hoe komen ze offline?

Hoe is de ideologie achter witte suprematie en racistisch terrorisme georganiseerd, en waarom blijkt deze voor ons zoveel minder zichtbaar dan bijvoorbeeld Jihadistisch propaganda zoals vermoedelijk zat achter de aanslag in Barcelona vandaag?

Tot voor kort eisten de jonge, witte mannelijke internetterroristen van de ‘Alt Right’-beweging slechts heel veel digitale ruimte op: op Twitter met wegpest-seksisme onder de hashtag #Gamergate, met dominante groepsvorming in internetfora als het 4Chan-board /pol/, en op Reddit de subreddits r/altright, r/thedonald en r/theredpill, op alle mogelijke sociale media met internetmemes (waarvan nu de beruchtste Pepe the Frog is) en op extreemrechtse ‘journalistieke’ platforms als The Daily Stormer en Breitbart (het beruchte mediaplatform voor Donald Trump en door Donald Trump). Maar langzaam en toen plotseling is het Zuid-Amerikaanse stadje Charlottesville het weekend van 12 en 13 augustus getuige geweest van de fysieke geboorte van dit vooralsnog moeilijk aanwijsbare veelkoppige monster. Op internet is ironie en satire altijd moeilijker te onderscheiden van uitgesproken haat dan IRL. En dat hebben we geweten. De ironie verdween zaterdag als sneeuw voor de zon en wat IRL achterbleef was haat, moord en terrorisme. Hoewel veel Nederlandse media struikelden over het benoemen van dit overduidelijke extremisme (zie hieronder) was het voor iedereen duidelijk dat deze witte mannen geen verwarde lone wolfs waren. We zagen een duidelijk georganiseerde groep in oorlogsuniform met fakkels, Nazivlaggen en -leuzen over straat marcheren. Waar kwamen die precies vandaan?

Verborgen achter dogwhistles (opruiende opmerkingen die voor iedereen onhoorbaar zijn behalve soortgenoten), eindeloze ironie en consequente normalisering van haattaal  bleef de Alt Right-beweging lang verklaarbaar als een provocatief nochtans goedaardig symptoom van ongezonde linkse politiek. Dit onschuldige frame valt niet langer vol te houden. De vervaging van ‘politiek correcte’ normen is een moedwillige strategie. Mocht je na dit weekend nog verward zijn over waar de Alt Right-beweging precies voor staat, kijk dan vooral de minidocumentaire van VICE. De protesterende groep wordt op de voet gevolgd en geïnterviewd. Als de Nazigroeten je niet uit de droom helpen, dan doet wellicht het scanderen van de leus “Jews will not replace us! Jews will not replace us! Jews will not replace us!” dat voor je.

Amerika (en eigenlijk ook Europa) heeft, in tegenstelling tot wat onze eigen cognitieve dissonantie ons graag wil doen geloven, dit soort racisme en georganiseerde haatgroepen nooit volledig weten uit te bannen. Het is de huidige president van de Verenigde Staten die het vuurtje opstookt en hernieuwde legitimatie verleent aan het altijd sluimerende racisme. De haat is niet anders, maar de frisse wind die door white supremacist ideologie waait geeft hen wel een nadrukkelijk nieuw en jong uiterlijk. Zowel in hun uitingsvormen (dogwhistles, ironie en shock & awe) en kanalen (sociale media en internetgroepen) als in hun fysieke gestalte. In 1925 verzamelden 50.000 Ku Klux Klansmen zich in Washington DC met stereotypische rednecks onder uiterst herkenbare racistische gewaad, met onomwonden taal en intenties.

De nieuwe racist draagt een pak, geen gewaad

Nieuwe white supremacists daarentegen zien er uit zoals elke andere millennial. Nerderig, preppy of hipster, onbeduidend alleen achter hun computerscherm en zonder uniform. De jonge witte haatman is minstens zo seksistisch als racistisch. Richard Spencer, dé onofficiële doch zelfverklaarde Alt Right-oprichter, is zeer exemplarisch voor dit nieuwe type racist als rolmodel voor het soort sluimerende terroristen als we in Charlottesville zagen. Overdag netjes, strak in de gel, intellectueel onderlegd met literaire citaten en rap van tong. Maar met even wanstaltige ideeën als de oude Klansmen: “This country does belong to white people, culturally, politically, socially, everything. We defined what America is.” En: “Our dream is a new society, an ethno-state that would be a gathering point for all Europeans.”

Seksisme en racisme gingen nog nooit zo duidelijk zichtbaar samen

Terwijl de Alt Right in principe vooral wordt gedefinieerd door zijn racistische ideologie is seksisme net zo centraal in de beweging. Seksisme en racisme zijn over het algemeen in het moderne intersectionele feminisme sowieso al weinig gedifferentieerde onderwerpen omdat beide onderdrukkende machtsstructuren op elkaar ingrijpen. Maar de Alt Right maakt het feministen die beide willen bestrijden wel érg gemakkelijk om het verband aan te tonen. Zo verdedigde Spencer Trumps “pussy grab comment” door Rolling Stone te vertellen dat “at some part of every woman’s soul, they want to be taken by a strong man.” Klinkt dat bekend? Misschien is dit een goed punt om onszelf eraan te herinneren dat nationalistisch terrorisme vrijwel altijd samenhangt met eerder gepleegd seksueel en/of huiselijk geweld tegen vrouwen. Ver van ons bed? Nou nee. Hier heeft onze volksvertegenwoordiger Thierry “nee is geen nee”-Baudet de bijbel vast van neo-Nazi’s die nog in de Amerikaanse burgeroorlog leven:

De Nederlandse politicoloog Cas Mudde die zich in extremisme specialiseert, meent in de Chicago Tribune dat nationalistische groepen over de hele wereld stuk voor stuk achterhaalde seksistische denkbeelden koesteren; “largely because they believe a woman’s top priority should be creating and raising more of them. But the idea that women are morally and intellectually inferior to men, a common theme on alt-right blogs, stems from fear,” stelt hij. “It’s a sexist interpretation of xenophobia. It’s the same view they have of immigrants and minorities, that they’re threatening their way of life. A life where men are dominant. A life where they have privilege in virtually every domain.”

Verborgen achter een universeel verbindend taalgebruik van ironie, hondenfluitjes en collectieve memes schuilt individuele angst die snel in agressie om kan slaan. Bewustwording van de overlap in de Alt Right/ White Supremacy/ Witte Nationalisten/ Nazi’s – of hoe ze zichzelf ook willen noemen – tussen racisme en mysogynie is van belang, willen we die gevaren tijdig signaleren én elkaar effectief harnassen tegen de retoriek van dit jonge gezicht van eeuwenoude haat. Zou na alle duisternis in fakkelflikkeringen van afgelopen weekend het lichtpuntje kunnen zijn dat de lelijke smoel van racisme en seksisme nog nooit zo duidelijk te zien is geweest? Men kan zich alleen wapenen tegen dat wat zichtbaar is. We blijven strijden – met licht, zonder fakkels.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top