WORLD+CULT

Female Gaze: Chassidische bruid sloopt romcom clichés

Cinemien Distributions / Norma Productions

Vileine vrouwen werpen hun female gaze op recente tv-series en films en onderzoeken wat onze favoriete personages ons vertellen over onze overtuigingen, vooroordelen en blinde vlekken. Deze week: win kaarten voor pastiche en pandapunten in de Israëlische rom-com “Through the Wall” die net in première is gegaan.

Update: de winactie is nu gesloten, dank voor jullie enthousiaste inzendingen!

Het leven van een orthodoxe Joodse vrouw in Israël gaat niet over rozen. Of eigenlijk gaat dat leven juist iets te veel over rozen. Want van zo’n vrouw wordt vooral verwacht dat ze zo snel mogelijk trouwt, baart, het huis en de tuin netjes houdt en mooie taarten bakt. Scheiden is geen optie, alleen blijven ook niet. In Through The Wall sluit dertiger Michal een contract met haar schepper: ze organiseert een bruiloft, zonder te weten wie haar bruidegom wordt. En tegen beter weten in, helpen we als gehersenspoeld publiek onze anti-heldin hopen.

De verveelde astrale tweelingzus van Elaine uit Seinfeld toont -met eenzelfde soort humor- in de geprezen romantische komedie Through The Wall hoezeer zij leidt aan dezelfde Hollywood-conditionering als wij. Wat eerst een ver-van-ons-bed show lijkt, wordt met elke potsierlijke wanhoopspoging van Michal om haar grote liefde te vinden pijnlijk herkenbaarder. Elke scène zit vol verwijzingen naar de Julia Robert-films die ons allemaal hebben verpest, en om het nog gênanter te maken worden de scènes aan elkaar gezongen door uitbundige liedjes over hemelse liefde op de meest absurde momenten. En toch willen we  stiekem allemaal hetzelfde: dat zij haar grote liefde vindt… En wij ook. Confronterend.

Hoeveel verschilt Orthodoxe conditionering van de onze?

Bekroonde Israëlische regisseur Rama Burshtein kennen we van Fill The Void, een drama over een 18-jarige die gedwongen wordt haar schoonbroer te trouwen nadat haar zus overlijdt tijdens een bevalling. In deze film zien we de beklemmende en vrouw-onvriendelijke normen en waarden van de streng orthodoxe Chassidische gemeenschap in een nieuw daglicht: luchtig en ironisch, alsof het eigenlijk niet veel van onze Westerse normen verschilt. Dat lijkt dan ook te zijn wat de vrouwelijke regisseur ons met haar scherpe female gaze probeert te vertellen: dat de romantische komedies waar wij allemaal door geprogrammeerd zijn, misschien nog wel beklemmender zijn dan de huwelijksdruk in een streng religieus milieu. Want hoe moet je gelukkig en tevreden worden, als je gelooft dat je leven alleen geslaagd is met die ene perfecte man die al jouw behoeften vervult zodat jij alleen nog maar een gelukkige prinses hoeft te zijn?

Als je denkt dat je deze films ontgroeid bent, is Through The Wall heerlijk omdat de hoofdrolspeelster gehakt maakt van alle cliché’s en toch tot op het bijna absurde af naïef blijft geloven in grote liefde. Of het gelukkig afloopt kunnen we natuurlijk niet verklappen, maar wel dat je juist als kijker met female gaze en popcorn op schoot gaat moeten toegeven dat al die romantische dromen van Michal stiekem misschien wel heel erg dapper zijn. En zoals Vileine’s Manifest beschrijft moeten we helaas ook toegeven dat we allemààl geconditioneerd zijn om te willen leven naar onze opgelegde identiteit.

Bioscoopkaarten winnen? Mail je naam naar info@vileine.com!

Dit was een artikel van Vileine & Friends in samenwerking met filmdistributeur Cinemien. Vileine & Friends zijn redactioneel onafhankelijke activiteiten van Vileine waar onze partners voor betalen. Culturele en maatschappelijke organisaties wiens doelstellingen aansluiten bij Vileine’s Manifest worden soms vaste vrienden, wiens verhalen we graag zelf selecteren en vertellen. 

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top