REAL/FAKE

Repost: waarom Suistudio ons niks verkoopt

Suistudio / Carli Hermes

In Repost schijnen Vileine vrouwen hun licht op actuele feministische artikelen. Deze keer: SuitSupply’s jaarlijkse poging om ons feministen uit de kast te lukken, mislukt dit jaar.

Elk jaar probeert pakkenbakker Suitsupply feministen weer uit te kast te lokken hen van gratis PR te voorzien met de meest seksistische en racistische reclamezuilen. Vorig jaar moest Aafke Romeijn nog het een en ander rechtzetten op Vileine. Dit jaar heeft de textielboer besloten dat ze qua racisme en seksisme nu toch echt al hun beperkte creatieve grenzen hadden bereikt, en zijn ze overgestapt op een zogenaamd feministische campagne… We zullen het kort proberen te houden.

De campagne lijkt op Twitter nog wel aan te slaan bij de Sex and the City-generatie, die nog enthousiast wordt van het zien van sexy vrouwen in pakken en machtsposities —zoals op een naakte man- waar zij dat hun hele leven hebben gemist. Milou van Rossum wijst in NRC op het feit dat de omdraaiing van Suitsupply’s traditionele seksisme voor deze nieuwe vrouwenpakkenlijn helemaal geen seksisme is: “Een man als lustobject neerzetten is alleen iets anders dan het met een vrouw doen, simpelweg omdat vrouwen een achtergestelde positie hebben. Omgekeerd seksisme bestaat niet.” Het artikel meldt ook dat in de laatste campagne van Suitsupply voor mannenpakken, geen vrouw meer was te zien.

Waarom dit geen feminisme is

Toch knaagt het. In het artikel van Milou van Rossum worden voorbeelden genoemd van een campagne van Acne door Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin, waar omkering van stereotypes wèl echt effect heeft. Omdat we een gezin zien in een natuurlijke samenstelling, met diverse eigenschappen die voor veel mensen helaas nog niet natuurlijk zijn. Suistudio daarentegen benadrukt een eendimensionaal frame en haalt niet meer dan een trucje uit met een zorgvuldig gepositioneerd donker model in de campagne. Dat is misschien beter dan niets, maar om meerdere redenen problematisch. Hasna el Maroudi gaat daar in haar column dieper op in: Suistudio is het verkeerde antwoord op het seksisme en racisme van de eerdere campagnes, omdat het mannenlichaam als object de uitzondering is die de regel bevestigt. En bij vrouwen is dat precies andersom.

Die stelselmatige en steeds agressievere objectificering van het vrouwenlichaam in alle beelden die op ons worden afgevuurd hebben helaas zelfs een diepgeworteld neurologisch effect: uit onderzoek blijkt dat hersenen vrouwen gaan registeren als objecten in plaats van als mensen, na veel te zijn blootgesteld aan beelden waarin dat gebeurt. Bij het zien van een -al dan niet naakte- buurman wordt een gebied in de hersenen geactiveerd dat op medemenselijkheid wijst, maar bij het zien van een seksualiseerbare vrouw registreert het brein een: koffiekopje. Opeens is het niet zo onverklaarbaar meer dat vrouwen zo ontzettend veel meer kans lopen op seksueel geweld dan mannen.

Betrapt op kinderarbeid

Dan over het product dat men zo wanhopig in de schijnwerpers probeert te zetten, door middel van het jaarlijks doelbewust opstoken van feministische critici. Bij je grootste feministische platform waren we aanvankelijk blij met een nieuwe vrouwenpakkenlijn, totdat we undercover gingen winkelen. En teleurgesteld waren over de veel te dure flodders polyestermix die aan het winkelhaakje onherkenbaar zijn in vergelijking met de gladgestreken advertenties. Reden genoeg om te zoeken naar meer leugens van dit dootrapte bedrijf. En wel: ondanks hun eigen schijnheilige bedrijfsstatuten blijkt SuitSupply dit jaar nog te zijn betrapt op kinderarbeid in haar fabrieken. Zo zijn er genoeg woorden, handen en advertentiezuilen vuilgemaakt aan Suitsupply. Wij halen onze krachtpakken liever bij een bedrijf met een beter product en sterker verhaal.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Het grote haal je gelijk handboek voor feministen – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top