REAL/FAKE

Nieuwsflash: vrouwen op stockfoto’s zijn niet meer naakt maar sportief

Daniela Vesco

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Vandaag: wie op stockfotowebsites naar foto’s van vrouwen zoekt, krijgt een veel representatiever beeld te zien dan tien jaar geleden.

Stockfoto’s zijn generieke foto’s die bedrijven kunnen kopen om in hun advertenties, tijdschriften of websites te gebruiken. Ze zijn een reflectie van de cultuur waarin we leven. En die blijkt de afgelopen tien jaar veranderd, zo laat The New York Times zien.

Wie in 2007 op de term ‘woman’ zocht op stockfotosite Getty Images, kreeg als bestverkochte resultaat een foto van een liggende, naakte vrouw te zien. Dit jaar is de bestverkopende foto onder dezelfde zoekterm er een van een vrouw die door de bergen wandelt. Het uiterlijk speelt in de populairste foto’s dit jaar sowieso een minder grote rol. Daarnaast zijn er veel meer actieve, sportieve vrouwen te zien.

Actief beleid heeft deze ontwikkeling veroorzaakt; Sheryl Sandberg, zakenvrouw en activiste, startte samen met Getty Images de Lean In-collectie in 2014. Hierin komen veel meer vrouwen voor die sportief zijn, in de wetenschap of techwereld werken of zich in zakensituaties bevinden.

Embed from Getty Images

Kanttekeningen

Dit nieuws is natuurlijk positief, maar toch zijn we er nog niet. Van de eerste 100 foto’s onder de zoekterm ‘woman’ zijn er maar 14 van vrouwen van kleur (die allen bruin zijn en niet zwart). Een groot deel is jong en stuk voor stuk zijn ze dun. Een nog betere representatie is dus mogelijk. En representatie moet uiteindelijk ook leiden tot meer kansen; een foto van een vrouw werkend achter de computer is goed, maar het moet er ook toe leiden dat meer vrouwen daadwerkelijk in de techwereld werkzaam zullen zijn.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top