REAL/FAKE

Vitamine Video: kijk met liefde naar de jongens achter hun maskers

Beeld: Gorsad Kiev

Van fijne TedTalk tot krachtige speech of feministische vlog; met Vitamine Video blijf je geïnspireerd. Deze week: wat zit er achter het masker van de gemiddelde jongeman?

Vileine vrouwen hoeven we het fenomeen #beperktzicht niet uit te leggen.
Seksuele objectificatie is een sociaal-maatschappelijk fenomeen waar vooral vrouwen onder gebukt gaan.

Minder vaak gaan we uitgebreid in over hoe ook de mannen beperkt worden onder rigide genderstereotypering. Dat mannen in de huidige gender-verdeling minder gevaar lopen en meer privileges krijgen, betekent niet dat zij de vrijheid hebben om zichzelf te zijn -en zien-.
Als je er bij stilstaat, is de opgelegde rol van onderdrukker ook geen feestje. Terwijl vrouwen in een patriarchale samenleving worden gereduceerd tot object, worden mannen gereduceerd tot het gereedschap dat de objecten beheerst.

Uiteindelijk verliest iedereen

Jongetjes worden van jongs af aan bijgebracht dat ze moeten stoeien en ravotten (Vileine was al niet blij met SIRE), dat emoties – met name verdriet en huilen – hun mietjes maken, ze worden gerespecteerd en gewaardeerd als ze hun maagdelijkheid verliezen en zich niet laten tegenhouden door meisjes die hen afwijzen. Pop-cultuur en films verankeren deze ‘giftige valse mannelijkheid’ door jonge mannen te leren dat mannelijkheid draait om het hebben van een mooie auto, geweld – en dan vooral het in elkaar slaan van de slechterik – en het redden van het meisje. Dat geeft ze in de meeste verhalen dan ook recht om dat meisje te ‘winnen.’ Maar uiteindelijk verliest iedereen, ook jonge mannen. De zelfdodingscijfers onder jongens zijn in verhouding ongelofelijk hoog.

The Mask You Live In opent je hart voor de schade die jongens oplopen in deze valse opvoering. Netflix, chill en meer begrip voor het patriarchaat:

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top