TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: Frankrijk bestraft massaal catcallen

"Mare Sonoro" @ Milano Today 

In Nieuwsflash schijnen Vileine vrouwen hun licht op actuele feministische artikelen. Deze keer een wetsvoorstel in Frankrijk naar aanleiding van #metoo.

Ook in Frankrijk namen vrouwen deel aan de actie #metoo maar dan met #BalanceTonPorc (ofwel ontmasker je varken). Volgens  de New York Times liggen er verscheidene wetsvoorstellen op tafel om een boete in te stellen voor agressief catcallen en ongepast wellustig gedrag van mannen naar vrouwen in het openbaar.

Vorig weekend kwamen er vijftigduizend tweets over #Balancetonporc binnen. Dankzij journalist Sandra muller werd de hashtag trending op Twitter. Zij opende het onderwerp door een Frans bestuurslid te citeren: “Je hebt grote borsten. Je bent mijn type vrouw. Ik zal je de hele nacht laten klaarkomen.”


Het is natuurlijk an sich al belangrijk dat de verhalen van slachtoffers van seksueel geweld worden gedeeld maar wanneer leidt het nou echt tot tastbare verandering? In Nederland is de eerste reactie juist “en nu de aanpak nog” want ook na #zeghet, in 2015 gelanceerd door Stella Bergsma, Anousha Nzume en Anke Laterveer, heeft het alleen een maatschappelijk debat teweeg gebracht. Dat is natuurlijk prachtig, maar het is nog steeds geen politieke.

Volgens de Franse junior minister voor Gender Gelijkheid, Marlène Schiappa, is de overheid nog bezig uit te zoeken hoe catcalling moet worden gedefinieerd en wat de grote van de boete moet zijn. Als ze de definitie hebben gevormd zullen er juridisch consultanten in de arm genomen worden en workshops worden georganiseerd voordat het voorstel naar het Parlement wordt doorgestuurd.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top