TODAY+TOMORROW

Nieuwsflash: Europarlement op de kop dankzij #MeToo

Beeld: Georgia Grace Gibson

In Nieuwsflash belicht de Vileine redactie het meest brandende feministische nieuws, zodat je nooit meer iets hoeft te missen. Dit keer: ook Europarlementariërs slaan terug tegen seksueel geweld.

Geen seksueel geweld meer in Europa en dus ook niet in eigen huis: het Europees Parlement debatteerde er woensdag over in Straatsburg. Aanvankelijk ging het debat, aangezwengeld door misbruik in Hollywood, over seksueel geweld in de hele Europese Unie.
Uit een van de meest recente onderzoeken naar dat onderwerp bleek onder meer dat 53% van de Europese vrouwen plekken of situaties vermijdt uit angst voor fysiek of seksueel geweld. En een op de drie Europese vrouwen zou sinds haar vijftiende een vorm van fysiek of seksueel geweld meegemaakt hebben.

Machtige posities

Het debat werd snel persoonlijk toen vrouwelijke Europarlementatiërs hun eigen verhalen deelden: de Vlaamse Hilde Vautmans sprak onder meer van het betasten van vrouwelijke politici in liften en masturbatiesessies op Brusselse bureaus. Ook de Zweedse Linnéa Engström sprak over ervaringen met seksueel overschrijdend gedrag in de Europese politiek en noemde het “pijnlijk” te zien dat de mannen die zich hier schuldig aan maakten nog steeds op machtige posities zitten. De Duitse Terry Reintke sprak tijdens het debat vooral mannen op hun verantwoordelijkheid aan: “Alle mannen in deze ruimte en in de EU, jullie kunnen niet langer zelfvoldaan toekijken. Spreek je uit en doe er wat aan. Samen kunnen we hier tegen vechten”, zei Reintke volgens nieuwssite Politico. Diezelfde site berichtte ook dat het via een anoniem webformulier in de afgelopen week al ruim dertig individuele, anonieme klachten over aanranding of verkrachting binnen de muren van het Europees Parlement ontvangen heeft.

Aandacht opeisen in Brussel

Het debat leidde onder meer tot een resolutie waarover donderdag werd gestemd. Hierin werd geëist dat in de toekomst onderzoek wordt gedaan naar alle gevallen van seksueel misbruik in eigen huis. Het feit dat deze discussies op het hoogste niveau van de Europese politiek gevoerd worden, is hoopvol. De #MeToo-discussie is daarmee van een internethashtag uitgegroeid tot een serieus onderwerp van discussie in het Europees Parlement, een bolwerk van mannelijke macht. Dat vrouwen binnen dat debat ook aandacht opeisen voor hun eigen ervaringen, is waardevol. Tel daarbij op dat vrouwen als Engström en Reintke het debat gebruikten om mannen op hun machtspositie te wijzen en dus op hun verantwoordelijkheid aan te spreken, is een grote stap vooruit.

Geen weg terug

De Nederlandse politica Sophie in ’t Veld (D66) adresseerde mannelijke collega’s met de vraag hoe zij zouden willen zien dat hun dochters in de toekomst behandeld worden. Een logische vraag, maar willen we de #MeToo-discussie de komende maanden gaande houden, dan is het belangrijk dat we de discussie loskoppelen van jou of mij. Vrouwenrechten doen er niet pas toe wanneer vrouwen moeders, zusjes of geliefden zijn: vrouwenrechten doen ertoe omdat vrouwenrechten mensenrechten zijn.

Dit debat geeft een duidelijk signaal af: seksueel misbruik is niet zomaar iets wat alleen op straat of in achterkamertjes gebeurt. Machtsmisbruik (want dat is seksueel misbruik) vindt ook plaats in het hart van het Europese machtsbolwerk. Hoe pijnlijk de ervaringen van deze vrouwelijke parlementariërs ook mogen zijn; hun stemmen zijn in de #MeToo-discussie onmisbaar. Nu #MeToo Brussel heeft bereikt, is er geen weg meer terug. Laten we het vuur van het vrouwelijk verzet de komende tijd warm houden!

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top