WORLD+CULT

Instant Classic: The Beauty Myth

Liselore van der Zweth vat feministische klassiekers voor je samen zodat jij ze niet hoeft te lezen – maar het straks wel wilt.

the-beauty-myth-naomi-wolf-140508222259-phpapp02-thumbnail-4Boek: The Beauty Myth, Naomi Wolf

Gepubliceerd:
1990, Amerika

Waar kan je de auteur van kennen?
Naomi Wolf was nog maar 25 jaar toen ze doorbrak met The Beauty Myth. Het boek werd een echte hit, maar ze werd ook veelvuldig bekritiseerd. Met haar glamouruiterlijk had ze zelf namelijk ook wel iets weg van een model. Haar andere boeken zijn o.a. Promiscuities en Vagina: a new biography.

Waar gaat het over?
Wolf stelt dat het feminisme ervoor heeft gezorgd dat vrouwen meer rechten hebben dan ooit tevoren, maar dat moderne vrouwen “qua zelfbeeld slechter af zijn dan hun niet-geëmancipeerde grootmoeders”. Er is een voortdurende druk op vrouwen om te conformeren aan een schoonheidsideaal. Een ideaal dat, zo benadrukt Wolf, niet ‘objectief en universeel’ is en ook niet het natuurlijk gevolg van evolutie: het is bedacht.

Jezelf saboteren

De schoonheidsmythe is bedacht door mannen, als politiek wapen tegen een hogere status voor vrouwen. Voortdurend in de spiegel kijken en ontevreden zijn omdat je niet voldoet aan een standaard soort mooiheid, ondermijnt je kracht als vrouw. Je saboteert jezelf omdat je nooit dun, blond, en sexy, maar niet ordinair genoeg zal zijn. En zolang je alleen maar blijft obsederen over die vijf kilo die je nog moet afvallen, kom je niet toe aan zaken die er werkelijk toe doen.

Waarom zou je dit boek toch echt moeten lezen?
Het klinkt tegenwoordig misschien als gesneden koek, maar in 1990 was dit boek baanbrekend. Wolf zette als eerste vraagtekens bij de opkomst en groei van de cosmetische chirurgie, de porno-industrie en de miljoenen die verdiend worden door mode- en beautyconglomeraten. Ja: aan de ‘schoonheidsmythe’ verdienen vooral mannen heel veel geld, terwijl het enige wat de meeste vrouwen eraan overhouden een rotgevoel over zichzelf is.

Wat moet je weten als je dit boek toch niet gaat lezen?

Dat jouw obsessie met je uiterlijk iets is dat niet vanuit jezelf komt, maar je wordt opgelegd . Je hebt de schoonheidsmythe wellicht geïnternaliseerd, maar het is niet jouw keuze. Alleen als je je daarvan bewust bent, kan je een nieuwe keuze maken, een geheel eigen keuze.

Iedereen let op uiterlijk

Wolf pleit voor een nieuwe, ‘pro-vrouw’definitie van schoonheid, waarin je als vrouw kan spelen met je uiterlijk, maar niet competitief hoeft te zijn. Iedereen let op uiterlijk. De een vindt dit aantrekkelijk, de ander dat; maar het een hoeft niet zwaarder te wegen dan het ander. Er hoeft geen ‘ideaalbeeld’ te zijn. Er zijn verschillende soorten schoonheid.

Kant-en-klare quote voor feestjes en partijen

“Een vrouw wint als ze zichzelf en andere vrouwen toestaat: te eten, een seksueel wezen te zijn, ouder te worden, een overall of een Balenciaga-robe of een strass-tiara te dragen, zichzelf van top tot teen te bedekken of naakt te lopen, haar esthetisch gevoel te volgen of gewoon te negeren. Een vrouw wint als ze vindt dat wat een vrije vrouw met haar lichaam doet – zonder daartoe gedwongen of gepusht te zijn – haar eigen zaak is. Als vrouwen zich de een na de ander losmaken uit het stelsel, zal dat in rook opgaan.”

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Instant Classic: Grrls! – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top