TODAY+TOMORROW

Bollocks Buster: een aanslag op ‘onze manier van leven’

(Dorothée Murail)

Transliban Petra Kramer prikt graag met vileine pen door globale onzin heen. Deze week: de aanslag op een homoclub in Orlando zou een aanslag zijn op ‘onze manier van leven’. Maar is dat wel zo?

Als je met enige regelmaat wordt uitgescholden op straat, dan ontwikkel je een soort zesde zintuig waardoor je op 50 meter afstand al aanvoelt dat iemand gaat schelden. Zo liep ik een aantal jaren terug door het Thalenpark in Drachten en naarmate ik een puberend stelletje naderde, werd de spanning steeds tastbaarder. Toen ik hen passeerde culmineerde de situatie in VIEZE ROOIE! Aangezien ik nog nooit eerder “bekritiseerd” was vanwege mijn haarkleur, kon ik niet anders dan in onbedaarlijk lachen uitbarsten. Hoewel dit voorbeeld bepaald niet exemplarisch was voor wat ik doorgaans naar mijn hoofd krijg geslingerd, waren de daders dat wel: witte tieners in dure merkkleding. Als ik mijn antagonisten etnisch zou moeten profileren, dan zou de omschrijving een hoog corpsbalgehalte hebben. Prima JOVD-materiaal, zogezegd. Het zijn met name populaire witte pubers die er status aan ontlenen om te spugen op alles wat anders is. Op zogenaamde stadswachten hoef je ook niet te rekenen. Toen ik zo stom was om te denken dat ik vlak na mijn coming out kon gaan shoppen tijdens de koopavond, werd ik belaagd door een dertigtal tieners die me al scheldend achtervolgden. Winkel in, winkel uit – steeds stond er een horde tieners klaar om me te “becommentariëren”. VIEZE FLIKKER! OMGEBOUWDE HOER! GA JE RUKKEN OP HET ROKJE DAT JE HEBT GEKOCHT? HOOOMOOO! De stadswachten die erbij stonden en ernaar keken, kwamen pas in actie toen ik degene met de grootste bek knock-out trapte. Toen had ik het ineens gedaan.

Rechtvaardig arbeidersparadijs of homo’s van daken gooien

Waarom ik dit vertel? Omdat ik er spuugzat van ben dat politici almaar suggereren dat er slechts twee smaken zijn: óf een rechtvaardig arbeidersparadijs, óf homo’s van daken gooien – om het in de woorden van Peter Breedveld te zeggen. “In strijd tegen homofobie staat PVV vaak aan zijde van COC” berichtte Trouw in 2011. Welnu, de PVV steunt LHBT’s zoals de Amerikaanse Republikeinse partij dat doet: homo’s zijn een prima stok om moslims mee om de oren te slaan, maar verder moeten ze geen noten op hun zang krijgen door gelijke rechten op te eisen.

De aanslag in Orlando is een goed voorbeeld van in hoeverre LHBT’s uitgewist worden tenzij ze als wapen voor de islamofoben kunnen dienen. Als je het waagt om de aanslag te kenschetsen als een homofobe daad, dan word je voor policor versleten. Je moet en zult erkennen dat het een aanslag was op “onze manier van leven”. Hallo! Aanwezig zijn op een Latinx-avond in een gay bar is niet de manier van leven van Henk en Ingrid. Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat de achterban van de PVV erin slaagt om negatiever over homo’s te denken dan de achterban van de SGP. Bovendien heeft een derde van de Nederlanders iets gemeen met de schutter die 49 mensen doodde: een grondige afkeer van zoenende homo’s. Hou je smoel met je pathetische ‘onze manier van leven’. Aanslagen zíjn de Amerikaanse manier van leven. Het is vrijwel iedere dag raak. In 2015 waren er 371 mass shootings. In de Nederlandse media heb ik er niks van gehoord, maar in de VS zijn ze na Orlando alweer zes mass shootings verder. Bovendien was er vorige week ook nog een akkefietje met een bomaanslag op een dames-wc van Target, omdat die winkelketen transen toestaat om het toilet van keuze te bezoeken. Daar wordt in Amerikaanse media laconiek over bericht dat het slechts ‘een kleine bom‘ was en de Nederlandse media doen er het stilzwijgen toe. Of eigenlijk ook niet. De Volkskrant weet namelijk te berichten dat homofobie onder conservatieven op z’n retour is, terwijl er ondertussen 200 anti-LHBT-wetten in de maak zijn. Dat is geen wegebben van homofobie, het is een tsunami aan homohaat. En het komt allemaal op het conto van rechtsconservatieve christenen. Zo hebben drie inmiddels afgevallen presidentskandidaten het podium gedeeld met een haatprediker die opriep om homo’s te doden. Op Trump-rallies wordt “the gays had it coming” gescandeerd. En er is nog een haatpredikant die tevreden is dat er “50 pedofielen minder” zijn. Het enige dat hij betreurt, is dat ze niet door de staat omgebracht zijn.

Tsunami aan homohaat

De dader Omar Mateen was in dusdanige mate verweven (of geïntegreerd, zo u wilt) in de paranoïde Amerikaanse samenleving dat hij voor G4S werkte. Hij was bewaker van een gated community, een wijk voor welgestelden die zich achter hekken en een private politie verschuilen. De ironie wil dat zijn salaris mede afkomstig is uit het antiterreurbudget. En alsof dat nog niet genoeg zout in de wond was, toont de onderzoeksjournalist Nafeez Ahmed aan hoe Omar Mateen in zijn homohaat (en mogelijkerwijs zelfhaat) kon groeien bij G4S. Omar Mateen’s homofobe affaire met de Islamitische Staat ontstond in de ingewanden van een nationaal veiligheidscomplex dat gedomineerd wordt door christelijk rechts gedachtegoed.

TL; DR: dit was geen aanslag op onze manier van leven, deze aanslag past perfect bij onze manier van leven.

2 Comments

2 Comments

  1. Koef

    17 juni 2016 at 10:37

    Dank voor dit heldere en puntige weerwoord, dat een geweldig antigif was na de verzuring die bij mij optrad na het zien van dit: http://youtu.be/TEgd9q8ugs4

    “Why do you have to make it all about you?” OMDAT HET OVER ONS GAAT!

  2. Pingback: Machoman: homofoben en kankerhoeren in de club – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top