REAL/FAKE

Selfie: Taylor Swift is een kattenvrouwtje

In haar rubriek vergelijkt Sietske Roorda wekelijks een selfie van een beroemdheid en een kunstenaar met elkaar. Ze interpreteert de selfies vanuit haar perspectief als kunstcriticus en verkent daarmee hoe we online identiteiten creëren en bekijken. Ze doet dit aan de hand van een aantal thema’s, zoals narcisme, schoonheid en eenzaamheid. Uiteindelijk probeert ze niet alleen te ontwaren wat de selfie zegt over de gefotografeerde, maar vooral over de kijker.

Beroemdheden nemen maar al te graag een selfie met hun poes. En dan bedoel ik die met puntoortjes, roze neusjes, zachte vachtjes en opengesperde oogjes. Het is blijkbaar helemaal in om een kattenvrouwtje te zijn in Hollywood, waarbij Taylor Swift de kroon spant. In vele van haar selfies komen haar poezenbeesten voor. In deze selfie houdt ze poes Meredith tegen haar hoofd aan. Swift kijkt superblij de camera in, poes ondergaat haar lot lijdzaam:

Taylor Swift

Niet dat ik het Taylor kwalijk neem, ik heb het zelf ook vaak genoeg gedaan. Ik beken met trots: ik hou van katten. Terwijl ik dit tik, ligt mijn kat koddig naast mij te spinnen. Hier is een foto:

Blinky Palermo

Maar dit artikel gaat niet alleen over onze poezenvrienden, maar ook de baasjes. Katten worden immers vaak geassocieerd met de cat lady, een zielig schepsel dat je vaak ziet in films en sit-coms. Het is in eerste instantie altijd een vrouw zonder man, kinderen of andere sociale contacten, waarmee gesuggereerd wordt dat haar leven incompleet is. Om echte menselijke relaties te vervangen zoekt ze het gezelschap van minstens 15 katten, waarmee ze samenwoont in haar kleine appartement. Om een idee te krijgen van cat-lady-craziness kun je dit filmpje bekijken:

Het tij is echter blijkbaar gekeerd in het voordeel van de kattenliefhebber, want Swift noemt zichzelf gewoon een cat lady. Het internet heeft veel voor het imago van katten gedaan. De hoeveelheid grappige, lieve, aandoenlijke, schattige filmpjes van katten is overweldigend. En dan zijn er natuurlijk katten met sterrenstatus, zoals Grumpy Cat en Lil’ Bub. Heeft dat ook geleid tot meer waardering voor het kattenvrouwtje?

In haar film op Youtube staat de Amerikaanse kunstenaar Petra Cortright voor de camera, met op haar arm geen kat, maar een klein hondje. (Sorry, ik kon even geen goed kunstwerk vinden met een kat, en deze trouwe viervoeter is ook overal online te vinden.) Cortright danst op de muziek, terwijl ze haar lange staart gebruikt om bij haar hondje een pruik te maken. Uiteindelijk poseert ze met twee vingers omhoog, alsof er een foto genomen wordt.

Dit is de laatste film van Cortright in een hele reeks van films op haar Youtube-kanaal. In de andere films zonder beesten zien we haar vaak in een lege kamer staan, achter een bureau, of op bed in een slaapkamer zitten. Op de achtergrond speelt dancemuziek. Je ziet haar dansen, drinken, poseren en selfies nemen. Soms laat ze kleurrijke digitale rozenblaadjes, ballonnen of hartjes door het beeld zweven. Cortright is in haar eentje een feestje aan het bouwen. Je voelt de eenzaamheid ervan af druipen, daar helpen geen ballonnen of hartjes tegen.

Cortright heeft het hier echter niet over haar eigen eenzaamheid. Ze is een performance aan het opvoeren in haar films. Dat merk je alleen al in “True Life: I’m a Selfie (Fake True’s Negativity Remix)”, waarin ze haar smartphone verkeerd om houdt, terwijl ze selfies neemt. Cortright houdt ons een spiegel voor, waarin ze jongerencultuur online laat zien. Emma Tolson vat het mooi samen in een reactie op dit filmpje. “I love this!!! perfect portrayal of teenage life on the internet! stealing liquor from mum and dads liquor cabernet, dancing to dance music half naked for all the adoring boys on the popular social media sites and taking “selfies”. That’s your average teenagers life in a nut shell! hahaha, fantastic :)” De eenzaamheid die Cortright laat zien in haar films, reflecteert ze terug op ons. Want wees eerlijk, je zit waarschijnlijk nu zelf ook alleen achter een scherm.

Tegelijkertijd is het internet al jaren een middel om eenzaamheid te bestrijden. Kattenvrouwtjes en -mannen kunnen online katten vinden – en elkaar. Wat blijkt: het internet zit vol met mensen die dol zijn op katten. Swift maakt daar dankbaar gebruik van door in een reclame voor cola te verzuipen in een zee van kittens:

En door haar selfies met kittens te posten creëert ze een gevoel van gemeenschappelijkheid bij haar schare fans, die ook kattenliefhebbers zijn.

Toch is daarmee niet de hele wereld van eenzaamheid gered. Een pluizig beestje kan zeker een beetje helpen, maar Cortright ziet er met haar hondje niet minder alleen uit dan in haar andere films. Misschien komt dat doordat haar hondje zijn lot zo lijdzaam ondergaat, net als de kat van Swift. Een cat lady zijn is dan misschien helemaal hip, maar je kat zal daar niet veel van snappen.

2 Comments

2 Comments

  1. Marjolijn

    3 september 2016 at 15:54

    Ik mis in dit artikel eigenlijk een stukje over het feit dat je je huisdier ‘gebruikt’ als accessoire voor een leuke foto… Wat zegt dat over de selfiecultuur?

  2. Pingback: Selfie: Intimidad Romero maakt individualiteit generiek – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top