REAL/FAKE

Re-Clame: Jupiler, bier voor echte mannen

(DAANTJE BONS)

Eén van de voedingsbodems van de reclamewereld is het verschil uitbuiten tussen mannen en vrouwen. De reclame-industrie probeert een wig te drijven tussen de seksen en de verschillen zo groot mogelijk te maken, zodat jij en ik ons aangetrokken voelen tot de producten van de categorie waarin we “behoren”. Voldoe je niet aan het ideaalbeeld van jouw groep of, erger nog, doe je geen poging hieraan te voldoen? Dan val je al snel buiten de boot en word je met scheve blikken aangekeken. In de rubriek Re-Clame geeft Daantje in beeld antwoord op reclames en merken die niet vies zijn van een beetje seksisme, racisme of andere niet zo liefdevolle discriminatie  onder het mom “alles voor de verkoop”.

Deze keer is het gelukkige merk Jupiler, met hun prachtige reclame over stoere masculiene mannen die bier drinken.

Eigenlijk behoort maar een heel klein aantal mannen tot de übermannen die Jupiler in hun reclames laten zien. Maar kom, als je man bent is het eigenlijk al genoeg. “Mannen weten waarom!” Die woorden sieren trots de reclame van Jupiler. Met andere woorden: als vrouw snap ik echt he-le-maal niets van dit biertje. Sterker nog, er schijnt een zeer duidelijke verklaring te zijn waarom mannen het wel weten. Dit betekent niet alleen dat het bier dus niet voor mij als vrouw bedoeld is, maar vooral dat het enkel voor mannen bedoeld is, zij snappen immers waarom.

Jupiler is overigens niet het enige biermerk dat zich op mannen richt. Eigenlijk is al het bier bedoeld voor mannen, op de “zoete” fruitige biertjes na. Blijkbaar wordt bier alleen gemaakt voor het lichaam met een penis. Het feit dat ikzelf regelmatig bier drink (en nee, niet enkel de fruitsapjes onder het bier), maakt niets uit. Ik heb een gleuf en ben dus gediskwalificeerd. Maar waarom eigenlijk? Ik ging op zoek naar het geheim en heb mijn antwoord gevonden.

Daarom voor Jupiler het volgende beeld: “Ik weet het nu ook.”

daantje-16-09ok

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: 365 dagen Vileine: leven, liefde en lessen! – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top