REAL/FAKE

Re-Clame: O.B. is in #mijngedachten

(DAANTJE BONS)

Eén van de voedingsbodems van de reclamewereld is het verschil uitbuiten tussen mannen en vrouwen. De reclame-industrie probeert een wig te drijven tussen de seksen en de verschillen zo groot mogelijk te maken, zodat jij en ik ons aangetrokken voelen tot de producten van de categorie waarin we “behoren”. Voldoe je niet aan het ideaalbeeld van jouw groep of, erger nog, doe je geen poging hieraan te voldoen? Dan val je al snel buiten de boot en word je met scheve blikken aangekeken. In de rubriek Re-Clame geeft Daantje in beeld antwoord op reclames en merken die niet vies zijn van een beetje seksisme, racisme of andere niet zo liefdevolle discriminatie onder het mom “alles voor de verkoop”. Deze keer is het gelukkige merk O.B., met hun interessante weergave van het vrouwelijk brein.

Grappige herkenbaarheid

Mijn #gedachten. Volgens O.B. bestaat het vrouwelijk brein maar uit drie gedachten, namelijk menstrueren, de verjaardag van je beste vriendin én chocola. Je zou denken dat een bedrijf dat producten op de markt zet waarvan de grootste afnemers vrouwen zijn, toch wel met iets beters had kunnen komen. Gaat deze reclame om herkenning en identiteit? Probeert O.B. nu een soort van “grappige” herkenbare situatie uit te beelden? Misschien zoals een aantal andere illustratoren en beeldmakers daar wel in slagen?

o-b

 

Serieus, wat denkt O.B. hier nu eigenlijk mee te bereiken? Dat wanneer ik ongesteld ben en deze afbeelding onder mijn neus verschijnt, ik denk: “JA! Oh O.B. wat ken je me goed! Wat een fijne accurate beschrijving van hetgeen er precies in mij omgaat! JA! Oh O.B., jij bent nu MIJN merk, waarmee ik mij voortaan wil identificeren!”?

Natuurlijk snap ik de poging tot “humor” wel, maar O.B., misschien kunnen jullie in het vervolg eerst checken of deze “humor” aanslaat? Of misschien is het een idee om jullie doelgroep eens wat beter te bestuderen? Want naast dat het in deze afbeelding eigenlijk om domme-blondjeshumor gaat en je daarmee je doelgroep beledigt, is het concept ook gewoon slecht uitgewerkt.

Mannen in de tamponwereld

Misschien komt het omdat de tamponwereld uit mannen bestaat, zoals Teun van de Keuken schrijft in zijn column in de Volkskrant van 7 november. Wat in mijn ogen nog steeds geen excuus is wat betreft deze onkunde, maar misschien wel een verklaring.

Ik weet het niet, het enige wat ik kon bedenken toen ik deze sneuheid voorbij zag komen van O.B., is dit:

tampongedachten

 

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: Nieuwsflash: Piemelpraat als tegenhanger van de kutste reclame – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top