WORLD+CULT

Girlgangs: vrouwelijke bike brigade The Ovarian Psycos

(Michael Raines)

Onderschat nooit de kracht van een girlgang. In de jaren ’90 schreeuwden vijf maffe, Britse chicks overal ‘girlpower!’ en nu nog hebben de Spice Girls een bijzonder plekje in het hart van talloze vrouwen. Waarom? Omdat zij een universum hadden gecreëerd waarin zij als stoere, grappige vrouwen samen andere vrouwen speelruimte gaven om dit ook te zijn. Het is nu 20 jaar later, en net zoals de patriarchale samenleving bestaan zulke girlgangs nog steeds – misschien wel meer dan ooit – dus het is tijd om er een paar voor te stellen. De girlgang van deze week is vrouwelijke bike brigade The Ovarian Psycos.

Wie zijn zij?

The Ovarian Psycos is een vrouwelijke bike gang in Oost-L.A.. Let wel: een bike gang met fietsen, geen motoren. Je herkent de leden van deze gang aan hun bandana’s, versierd met eileiders, en hun krachtige slogans, zoals: “Ovaries so big we don’t need no fucking balls.”  De groep werd opgericht in 2010 en houdt maandelijkse fietstochten door de wijk Boyle Heights, als een voorbeeld dat de vele daklozen en punks in die buurt, die veelal een uitzichtloos bestaan lijden, hoop biedt. “(We are) a refuge for the runaway, for the throwaway,” legt de founder van The Ovarian Psycos, Xela de la X, uit. “We are an all womxn of colour bicycling brigade cycling for the purpose of healing our communities physically, emotionally and spiritually.”

biker1

Copyright: Michael Raines

Waarom zijn ze zo stoer?

The Ovarian Psycos linken feminisme aan een ‘urban/hood’-mentaliteit. De wijken waar zij doorheen fietsen, zijn al jarenlang geteisterd door armoede, verval en criminaliteit – elementen die vooral de vrouwelijke bewoners treffen. Daarnaast strijden ze tegen seksueel geweld en de commodificatie van het vrouwelijk lichaam. Hun bike rallies staan hier symbool voor: “(Biking) literally feels like we can win the war, the war played out upon our bodies.” Door samen, als een zusterschap, over straat te rijden, reclaimen ze hun space en steken ze een – geweldloze – middelvinger op naar potentiële verkrachters en abusers. Hun acties zijn eigenlijk een soort guerilla-theater en doen o.a. denken aan het activisme van de Riot Grrrls in de jaren ’90 en Pussy Riot in recentere tijden.

Vrouwelijke superhelden?

The Ovarian Psycos en hun bike vigils hebben over de hele wereld aandacht gekregen en nu is er ook een documentaire over hen verschenen, waarin drie van de Ova’s, waaronder Xela de la X, worden gevolgd in hun dagelijks leven:

Ook vertelt de documentaire over seksueel geweld, een steeds terugkerend thema waartegen The Ovarian Psycos strijden. “(They’ve created a) space where they can share, discuss and not be isolated by their experiences,” vertelt Kate Trumbull-LaValle, één van de regisseuses van de film. “Where they are so often shamed, and so often not spoken about. These are communities where there’s a fear about speaking out against sexual violence.” Door safe spaces te creeêren waar vrouwen van alle achtergronden en kleuren hun verhaal kwijtkunnen, en tegelijkertijd de straat terug te claimen, zijn The Ovarian Psycos zowel revolutionair als real.

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top