REAL/FAKE

RE: borderline is geen cool accessoire

Hunting For George

In RE: reageren Vileine vrouwen op een actuele publicatie. Vandaag reageert Inanna op ‘Statement Docs en t-shirts met tietenwaarin de nieuwe samenwerking tussen Vetements en Doc Martens bejubeld werd.

Afgelopen week werd Vetements x Doc Martens gelanceerd. Glamour, Vogue en highsnobiety waren lovend. “The high street collaboration you’ve been waiting for,” is de toon. Op de Martens staat in witte letters ‘Borderline’ gedrukt, maar reacties hierop bleven uit. Dat is vreemd, want toen Urban Outfitters destijds met een t-shirt bedrukt met ‘Depression’ kwam, werd dat verre van gewaardeerd.

Geestesziekten op t-shirts

De controverse rondom Urban Outfitters speelde zich af in 2010. De keten verkocht toen een shirt met daarop ‘Eat less’ in dikke letters gedrukt. In 2013 ontstond er weer ophef, ditmaal over een shirt met de tekst ‘Depression’. Waarom zijn het geestesziektes die altijd op zulke t-shirts verschijnen? Zou een t-shirt met een opdruk ‘reuma’ ook worden geaccepteerd door de mode-industrie?

460depression

Helaas is het zo dat geestesziektes veelal worden gepopulariseerd door jonge mensen. Zo zien we op de blogsite Tumblr ‘pro-mia’ en ‘pro-ana’ blogs (blogs die anorexia en boulimia als levensstijl promoten) met duizenden volgers en foto’s van armen onder het bloed en met littekens. Dergelijke posts krijgen soms wel duizenden reblogs. Recenter volgden er zelfs live-streams van zelfmoorden die viraal gingen. Zo pleegde de 12-jarige Katelyn Nichole Davis uit de VS begin dit jaar zelfmoord en filmde dit. De politie arriveerde helaas niet op tijd. In de video is te zien Davis twintig minuten aan een boom hangt.

Fascinatie met zelfhaat

De fascinatie en ‘glamorization’ van geestesziektes zoals eetstoornissen en depressie lijkt te groeien. In plaats van eetstoornissen en depressies te behandelen als daadwerkelijke ziektes, worden ze geromantiseerd door een jonge generatie die extreem indrukgevoelig is. Urban Outfitters speelt hier gretig op in met shirts die inhaken op het fenomeen ‘zelfhaat’ onder hun jonge doelgroep.

Veel jongeren leven met het idee dat een geestesziekte je tot een interessanter mens maakt doordat het diepgang geeft. Kijkend naar zulke Tumblr-hypes is het bijna alsof je niet meer interessant bent als er niet iets ‘mis is’ met je. Dat is natuurlijk niet het geval; depressie en anorexia blijven ziektes, die we ook als dusdanig moeten behandelen.

Depressie en anorexia zijn ziektes

Het verheerlijken en commercialiseren van geestesziektes is niet oké. Een fashion statement maken uit geestesziekten spreekt bovendien van ‘ableism’. Zo’n t-shirt is tof totdat je zelf te maken hebt gehad met een zware depressie of met een hevige eetstoornis.

De grote vraag bij Vetements is nu: waarom hoeven zij niet op dezelfde kritiek te rekenen als Urban Outfitters destijds? Waarom krijgt nu juist dit merk de ‘get out of jail free’-kaart? Is High Fashion op de een of andere manier uitgesloten van zulke kritiek, omdat er meer nullen op het prijskaartje staan?

dr martens

Je kunt betogen dat het kwalijker is dat juist een merk zoals Vetements ‘Borderline’ als slogan op schoenen gebruikt, gezien de hype die er om het merk heen hangt. Vetements staat in de afgelopen jaren namelijk vrijwel gelijk aan alles wat fashion forward is en al kan niet iedereen het zich veroorloven om hun producten aan te schaffen (de schoenen kosten ruim 500 euro): iedereen kijkt ernaar.

Het verheerlijken van geestesziekten op websites als Tumblr kunnen we moeilijk tegengaan. Maar wat we wél kunnen doen, is als samenleving stoppen met populariseren van dit fenomeen. Bijvoorbeeld door niet met schoenen over straat te gaan die een borderline persoonlijkheidsstoornis tot mode-accessoire bombarderen.

1 Comment

1 Comment

  1. Pingback: 365 dagen Vileine: leven, liefde en lessen! – Vileine.com

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top