SEX+SPIRIT

Beste Karakterman: ze krijgt hem niet meer omhoog

(eva eun-sil han)

Mannen praten zelden over hun alledaagse problemen. Dat wil niet zeggen dat ze er nooit mee zitten. Daarom in deze rubriek elke week zo’n alledaags (mannen)probleem, op het vlak van liefde, relaties, werk, voeding en uiterlijk. Net als in zijn gelijknamige boek gaat De Karakterman niet voor de weg van de minste weerstand en adviseert hij niet wat wordt verwacht, maar wat werkt.

Beste Karakterman,

Ik ben nu zo’n drie jaar samen met mijn vriendin en we zijn erg gelukkig. Alleen is er één probleempje: de laatste tijd heeft zij steeds minder zin in seks. We voelen ons er allebei rot over. Wat te doen?

Panda

Beste Panda,
Allereerst: dat je vriendin zo nu en dan minder zin in seks heeft, is heel normaal. Al die cijfers over de seksfrequentie zijn ook maar een greep in de lucht en het is maar goed dat de seks geen vast patroon volgt. Maar laten we ervan uitgaan dat dit al langer speelt, en aangezien jullie er allebei mee zitten is het wel degelijk een issue.

Waarschijnlijk is bij jullie ontstaan wat seksuologen ‘de achtervolgingsdynamiek’ noemen: jij hebt steeds net wat meer en eerder zin dan zij. Jij geeft signalen af, maar in plaats van daar opgewonden van te raken voelt zij zich onder druk gezet, wat de zin alleen maar doet afnemen. Jij voelt je afgewezen, zij voelt zich schuldig. Dat in jouw geval je vriendin de ijskoningin is, betekent trouwens niet dat dit een typisch vrouwending is, want het komt net zo goed andersom voor en ook bij stellen van hetzelfde geslacht.

Hoe doorbreek je die dynamiek? Niet door je vriendin ‘maar gewoon zin te laten maken’, zoals Linda de Mol eens zei in een interview. Ook niet door gewoon wat meer opwindende dingen te doen, zoals haar strelen of een pornofilm op te zetten. Dat zou zomaar averechts kunnen werken.

Nee, je zult op zoek moeten naar de oorzaak van haar lusteloosheid. Aan het begin van je relatie had je ongetwijfeld geen enkele last van achtervolgingsdynamiek. Wanneer je niet bij elkaar was had je constant zin in elkaar, en wanneer je dat wel was… ook. In die prille fase word je spontaan opgewonden, aangejaagd door de vlinders in je buik.

Na die wittebroodsmaanden wordt het anders. Dan heb je seksuele prikkels, turn ons, nodig om opgewonden te raken. Dat geldt trouwens niet alleen voor vrouwen, maar turn ons voor mannen zijn nu eenmaal volop aanwezig in ons straatbeeld. Het kan dus al misgaan wanneer jij al enigszins opgewonden thuiskomt en zij nog niet…

Daarbij is er nog iets wat vooral bij vrouwen een rol speelt: er zijn ook prikkels die de opwinding juist dempen. Zo’n turn off kan zijn dat ze niet op haar gemak is, dat ze zich dik voelt of gewoon omdat ze gestrest is. Zo’n factor drukt op de rem. En net als wanneer je bij een auto vol op de rem drukt, helpt meer gas geven dan niet.

Probeer te ontdekken welke remmende prikkels er in het spel zijn: ruzie op het werk, de kinderen doen het slecht op school, jullie kunnen de hypotheek niet meer betalen, ze voelt zich niet door jou gewaardeerd… Geef haar het gevoel dat je voor haar gaat, en niet alleen als lustobject. Zorg ervoor dat ze regelmatig al die ellende even kan loslaten, maar wees ook niet teleurgesteld als dat even niet lukt.

Het kan ook zijn dat je vriendin niet minder zin heeft in seks dan jij, maar dat ze van andere dingen opgewonden raakt. Na de wittebroodsmaanden is jouw seks-script dominanter geworden dan dat van haar. Hou jij van kaarsjes rond het bed en een heerlijke massage tot je niet meer te houden bent, terwijl zij veel liever op een onbewaakt moment met jou in de bosjes springt, dan werkt dat niet zo goed samen.

De oplossing: praten. Ga niet samen zitten somberen, maar praat over waar je nou écht opgewonden van wordt. Fantaseer hardop, net zolang tot je op de wildste plannetjes uitkomt. Wedden dat ook voor jou de seks er stukken beter van wordt…

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top