WORLD+CULT

Videocultuur: Fergie’s M.I.L.F. $ toont de ‘perfecte’ moederwereld

Imme Visser kijkt videoclips om te onderzoeken wat popcultuur ons laat zien en vertaalt vervolgens de verborgen boodschap. Deze keer: Fergie’s M.I.L.F. $.

Er kwamen deze periode ontzettend veel gehypte videoclips uit, waaronder Kanye West’s Famous (mijn mening daarover werd hier goed verwoord door Lena Dunham) en Rihanna’s Sledgehammer, de eerste videoclip ooit te bekijken in IMAX. Beide bevatten interessante dan wel mooie beelden, maar mijn aandacht werd toch gegrepen door een nog hysterischer video: M.I.L.F. $ van Fergie. Ik kreeg hem doorgestuurd door een vriendin, met daarbij de simpele tekst: “Wtf.” Dat was precies mijn eigen reactie na de eerste keer kijken. Kan iets tegelijkertijd feministisch en verschrikkelijk zijn? Kan iets tegelijkertijd empowering en seksistisch zijn? De beelden in de video zijn ontzettend tegenstrijdig en roepen daardoor allerlei verwarrende reacties op.

F21
Dit is echt zo’n video waarvan je zegt: doe ermee wat je wil, het kan alle kanten op. M.I.L.F. $ (Milf Money) laat ons overdreven sexy moeders zien die leven in een gek pin-upwereldje. De term ‘milf’ komt uit de porno-industrie en staat voor ‘mothers I’d like to fuck’: aardig seksistisch en agistisch dus. In Fergie’s video betekent de term echter: ‘mothers I’d like to follow’. En daar begint het verhaal.

Mothers I’d like to follow

De beroemde moeders in de video – Fergie, zangeres Ciara, model Chrissy Teigen, Kim Kardashian, plus size model Tara Lynn, model Gemma Ward, model Alessandra Ambrosio, model en actrice Devon Aoki, model en actrice Angela Lindvall, model Isabeli Fontana, model en actrice Amber Valletta en model Natasha Poly – worden namelijk allemaal extreem goed gevolgd op social media-platformen zoals Instagram.
F9

Ze zijn mooi, ze zijn rijk en ze hebben een jet-setleven waar menig mens van droomt. Ook zijn ze allemaal moeder. En blijkbaar kleeft daar toch een voorgevormde identiteit aan, die je, hoe beroemd je ook bent, niet zomaar kunt afschudden. Het lijkt erop dat veel volgers, anoniem van achter hun smartphonescherm, denken dat je júist omdat je beroemd bent een geweldig voorbeeld moet zijn. Met al dat geld kun je je immers alles veroorloven; een voorbeeldige moeder zijn is zo toch geen probleem? Maar wat dat betekent, een voorbeeldige moeder zijn – dat weet eigenlijk niemand. Toen een 4-jarig jongetje in mei in een gorillahok viel en de gorilla vervolgens werd doodgeschoten, waren mensen wereldwijd woedend. Er werd een petitie opgesteld die de moeder van het jongetje schuldig stelde aan de dood van de gorilla. Een moment je kind uit het oog verliezen? Slechte moeder voor het leven.
Fergie5

Ruimte voor slechte moeders

Fergie zet in M.I.L.F. $ een karikatuur neer van deze voorbeeldige doch extreem sexy moeder. Ze geeft daarbij ruimte aan een aantal bekende moeders die op Instagram heftig werden beoordeeld op hun ‘slechte moederschap’. Chrissy Teigen en man John Legend hoefden voor dit stempel slechts uit eten te gaan op de verjaardag van een vriendin. Pasgeboren baby Luna lieten ze thuis achter met oppas, of ouders, of schoonouders, of wie-weet-het. Het stel postte een vrolijke foto van het diner. Vervolgens werd Chrissy gebombardeerd met commentaar over haar ‘actie’.

chrissy
John Legend reageerde op Twitter: “Funny there’s no dad-shaming. When both of us go out to dinner, shame both of us so Chrissy doesn’t have to take it all. We’ll split it.”

Ciara en ex Future zijn verwikkeld in een strijd om de voogdij van hun kind. Toen ze uit wandelen ging met baby en nieuwe vriend Russell, reageerde Future furieus: “Like, that’s the number one rule. Like, if I was a kid and my mom had a dude pushing me, I would’ve jumped out of the stroller and slapped the s**t out of [him] you never do that in our community. You don’t even bring a man around your son. You know this dude for a few months and you’re bringing him around your kid? Who does that? Nobody does that. She probably set him [Russell] up. You letting them catch that photo. Leave my son out of all the publicity stunts.”
Fergie7

En Kim Kardashian? Die wordt continu neergemaaid voor haar ideeën over het moederschap. Zo zou North West gestruikeld zijn en zou Kim K. alleen maar naar haar telefoon hebben gestaard. En tijdens haar zwangerschap zag ze er trouwens uit als een walvis. Oh, maar Kim moet ook niet denken dat het oké is om naaktfoto’s te posten op Instagram, ze heeft potdorie twee kleine kinderen!
F19

Moeder zijn in celebrityland: íedereen wil je dolgraag volgen op social media om je maar zo veel mogelijk te bekritiseren op wat je allemaal fout doet. De regels van het moederschap lijken een bundeltje samengeraapte waarden: je moet constant opletten, mag niet uitgaan als je een baby hebt, moet er verzorgd uitzien, moet er niet te sexy uitzien, mag geen borstvoeding geven in het openbaar, mag geen nieuwe partners bij je kind in de buurt brengen, mag geen eigen leven hebben, maar perfectie is de sleutel van je bestaan. Een mooi gecureerd Instagrambeeld van al deze waarden: dat is waar wij als maatschappij naar streven, toch?
Fergie3

Motherfucker

Fergie is het hier lekker niet mee eens. Hen volgen als sexy vrouwen op Instagram maar dat opeens niet meer oké vinden nadat ze moeder zijn geworden? Ze gooit samen met haar collega’s alles in de strijd om zo ‘male gaze’ mogelijk op te draven. Is dit idioot? Natuurlijk. Is het ook ironisch? Ja.

Die zuurverdiende ‘milf money’ waar Fergie het over heeft wordt namelijk mede mogelijk gemaakt door het aantal social media volgers die ze heeft. Hoe sexier de foto’s, hoe meer volgers. Hoe meer volgers, des te meer kritiek er zal volgen. Hoe meer kritiek er volgt, hoe vaker de persoon in kwestie in het nieuws zal blijven. En dat geeft weer meer volgers. En meer geld. De vicieuze cirkel is eindeloos.

“I-N-D-E-P-E-N-D-E-N-T
Do you know what that means?”
Fergie6

Empowering en seksistisch

Dat betekent dat Fergie en cohorten waarschijnlijk heel veel M.I.L.F. $ gaan verdienen met deze video. Het beeld dat ze scheppen roept: ‘Ha-ha, ik ben een geseksualiseerde, onafhankelijke, superrijke vrouw, en jij kunt daar met je commentaar toch niets aan veranderen!”

Het is een beetje na-na-na-na-na. Als zij in die pin-uppakjes willen lopen, dan doen ze dat toch lekker? Fuck mom shaming, deze vrouwen nemen het woord ‘milf’ terug. Hoe lelijk het ook is. Of het ook gaat helpen tegen de vermoeiende regels van het beroemde-moeder-zijn? Waarschijnlijk niet.
F18

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top