REAL/FAKE

Glossy Gruwels: de vakantie-editie

(Gillian Wearing)

Een van de redactrices van Vileine probeert een stapel glossy’s te lezen, zonder daarbij permanente hersenschade op te lopen. Vandaag is de beurt aan Liselore van der Zweth en haar anti-glossy aanraders.

Pagina’s kan je erover volschrijven, het leed dat glossy heet. Maar gelukkig zijn we bij Vileine de beroerdste niet en belichten we ook graag een positief alternatief. Daarom: deze week de vijf magazines die je wél wil lezen. Niet allemaal in Nederland te verkrijgen, dus pik ze op tijdens je vakantie en laat je inspireren op je citytrip of in de hangmat. Je zult geen artikels over bikini bodies of advertenties voor afslankcrèmes tegenkomen – ik beloof het.

Missy Magazine

Missy Magazine komt uit Hamburg en is dus in het Duits geschreven – maar laat dat je zeker niet tegenhouden! Het blad is niet heel vernieuwend qua vormgeving, maar dat maakt het dubbel en dwars goed door de grote hoeveelheid interessante artikelen uit feministisch perspectief. In het nieuwste nummer alleen al kan je o.a. lezen over vrouwelijke rappers uit Teheran, vrouwelijke kopstukken uit de punkbeweging (waaronder mijn persoonlijke heldin Viv Albertine van The Slits), de gebeurtenissen in Keulen bezien door de ogen van zes gekleurde vrouwen, de extra moeilijkheden die LBHT-vluchtelingen ondervinden, en nog veel meer. Bij Missy hebben ze intersectionaliteit echt begrepen.

Koop ‘m bij deze adressen (of gewoon bij Athenaeum Nieuwscentrum in Amsterdam)!

Polyester

“Have faith in your own bad taste” is de tagline van Polyester. De neonkleuren, trashy fotoshoots, computergraphics uit de jaren ’80 en bizarre fonts glitteren je dan ook tegemoet als je de non-glossy pagina’s van dit zine openslaat. Een lust voor het oog, als je van zulke dingen houdt – en dat doe ik. Polyester snijdt echter ook een heel scala aan feministische issues aan: van body image tot drag-cultuur, plus interviews met feministische kunstenaars, muzikanten en schrijvers als Tavi Gevinson (oprichtster van feministisch platform voor tienermeiden ROOKIE) en Sanam Sindhi (bekend geworden door Rihanna’s Bitch Better Have My Money).

Hier te koop.

Sister

Sister gaat verder waar Polyester ophoudt. Het font van de titel kan gewoon niet méér 80’s zijn – alsof JEM and the Holograms zo je huiskamer binnenkomen. Het recentste nummer heet The swag issue en is – je raadt het al – geheel gewijd aan alles wat blinkt. Verwacht fotoshoots à la TLC’s Waterfalls en harajuku-meisjes. Maar ook: artikelen over de onzin en discriminatie van ‘producten voor vrouwen’, een interview met vrouwelijke rapper GIRLI, en waarom je Donald Trump toch een platform moet geven, ook al ben je het oneens met werkelijk alles wat hij zegt.

Nieuwsgierig? Kijk op de Facebookpagina van Sister waar je ‘m kan kopen.

Mushpit

Mushpit werd onlangs door Refinery29 tot één van de vijf belangrijkste nieuwe onafhankelijke tijdschriften uitgeroepen. Waarom? Als je het blad openslaat, zie je dat al gauw: het is eigenlijk een parodie op ‘traditionele’ vrouwenbladen. Quizzen, vragenlijsten die je moet invullen, strips, beeldverhalen, uitvouwposters, ‘waargebeurde verhalen’ – zelfs de advertenties zijn nep. Mushpit gebruikt humor als kritiek. Saillant detail: de makers richtten onlangs, als protest tegen het politieke klimaat in de UK, de politieke partij New Labia op.

Je kan Mushpit in de UK kopen als je daar toch bent – of gewoon bij Athenaeum Nieuwscentrum.

Sabat

Sabat is hét tijdschrift voor de mystica in ons allen. Vuistdik, gedrukt op prachtig zwaar papier, geheel in zwart-wit en vol prachtige, atmosferische, hekserige fotoshoots. Met als bonus de fraai vormgegeven ‘tarotkaarten’ die elke reportage markeren. Het eerste nummer, toepasselijk The maiden issue genaamd, is net uit. Haast je naar (de webshop van) Athenaeum Nieuwscentrum en droom weg in andere sferen. Een muziekje van Stevie Nicks erbij en de atmosfeer is compleet:

Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

VERS

We do not believe in the world empowering women.

We believe in women empowering the world!

Journalist, activist, game-changing artist, mind-body scientist, international solidarist?

Join the tribe

Copyright © 2020 Vileine

To Top