In een opiniestuk in de Britse krant The Guardian werd het beschreven als de omgekeerde tulp- emoji. In werkelijkheid is het een plastic vagina die onderzoekers met behulp van een 3D-printer wisten te maken. “Geinig,” zul je vast denken. Maar revolutionair? Toch wel. De grote Van Dale beschrijft het als een ‘klein orgaan, gelegen boven de ingang van de vagina.’ Wie aan de clit denkt, denkt aan het kleine knobbeltje buiten de vagina. En laat het 3D-model deze mythe nu net ontkrachten.
Eerst even wat feitjes. Het buitenste deel van de clit bevat ongeveer 8.000 zenuwuiteinden (ja, dat is meer dan in de mannelijke tegenhanger). Bovendien heeft dit wonderlijke stukje lichaam uitsluitend seksuele opwinding als doel, en daarmee is het uniek in de menselijke anatomie. Toch was er tot de jaren negentig nog maar heel weinig bekend over de clit en dus over de vrouwelijke seksualiteit. Pas zeven jaar geleden kwamen onderzoekers namelijk op het idee om vagina’s met behulp van MRI-scans te bestuderen. Even ter vergelijking: een gelijksoortige studie van de penis verschenen al ruim vijftien jaar geleden, en bovendien werden er bovendien meerdere soorten scanonderzoek naar de penis uitgevoerd.
Goed, terug naar die vagina’s. Dankzij Odile Buisson en Pierre Foldé konden we in 2009 voor het eerst een echografie (een afbeelding op basis van geluidsgolven) van de binnenkant van een vagina bekijken. En wat bleek? Het weefsel van de clitoris omcirkelt de vagina, zowel van binnen als van buiten. Met de komst van het 3D-model van de clit is de vrouwelijke seksualiteit niet langer iets vaags en mysterieus dat zich ergens aan de binnenkant van een lichaam afspeelt. Het 3D-model maakt vrouwelijke seksualiteit en plezierbeleving voor het eerst echt zichtbaar en tastbaar. Zo tastbaar zelfs dat de geprinte modellen binnenkort in het Franse seksonderwijs gebruikt gaan worden.
Maar wat betekent dat? Dat in ieder geval de mythe van het vaginale orgasme ontmaskerd is. Waar zogenaamde experts al jaren het hoofd breken over trucjes om tot een vaginaal orgasme te komen, kunnen we dat onderscheid nu rustig vergeten. Heb je nog nooit een vaginaal orgasme ervaren, dan doe je tijdens seks niks ‘fout’. De mysterieuze G-spot is namelijk niets anders dan de plek waar de clitoris de binnenwand van de vagina raakt. Het mythische G-spot-orgasme is dus eigenlijk een clitoraal orgasme, maar dan aan de binnenkant van de vagina. Doordat de clitoris de vagina omcirkelt, is de anatomie van iedere clitoris verschillend. Logisch dat er dan ook niet één universele truc bestaat om een vrouw tot een hoogtepunt te brengen.
Tot slot laat dit 3D-model zien dat we eindelijk kunnen stoppen met de clit de vrouwelijke variant van de penis te noemen en vrouwelijke seksualiteit uit te leggen aan de hand van mannelijke anatomie. Want hoewel het buitenste deel inderdaad erect kan worden, heeft de clit een compleet eigen anatomie en werking.
Mocht je nou nog meer willen weten over misvattingen over vrouwelijke seksualiteit, check dan de documentaire Science, Sex and the Ladies:
Pingback: Undercovergirl: meer masturberen als goed voornemen – Vileine.com